ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΠΑΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ.



-- Τους τελευταίους μήνες φουντώνει η συζήτηση γύρω από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τους οποίους εποφθαλμιούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Πώς τοποθετούνται η περιφερειακή αρχή Ιονίων Νήσων και οι άλλοι συνδυασμοί;
-- Στρώνουν το χαλί να περάσουν, παραπλανώντας το λαό! Αυτό κάνουν, στην πραγματικότητα, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο ανοιχτά, δηλώνοντας ακόμη και «εκ προοιμίου» θετικοί στη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Ιονίου, υπό τον τίτλο «Παραχωρήσεις θαλάσσιων οικοπέδων». Ειδικότερα, η απερχόμενη περιφερειακή αρχή, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο απεμπόλησε τις προηγούμενες δεσμεύσεις της, όχι μόνο απαρνήθηκε αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά έχει εξελιχθεί και σε «ντίλερ» πετρελαϊκών ομίλων, διαφημίζοντας «χορηγίες» τους! Οι άλλοι συνδυασμοί (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), την ίδια στιγμή, υποβαθμίζουν το θέμα ή αναφέρονται σε όρους γενικούς και αόριστους, απολύτως βολικούς στις πετρελαϊκές κοινοπραξίες, προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών.



Ωστόσο, πρόκειται για τεράστιο, κεφαλαιώδες ζήτημα, το οποίο προσπαθούν να καλύψουν μέσα από το γνωστό παραμύθι ότι ο κάθε συνδυασμός έχει διασφαλίσει καλύτερους όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Το λεγόμενο «Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο», που εισηγούνται οι υποστηρικτές αυτού του είδους της «ανάπτυξης» για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις, είναι στάχτη στα μάτια του λαού. Ολοι μαζί, προτάσσοντας τα κάλπικα συνθήματα της «δίκαιης ανάπτυξης», του ανταποδοτικού οφέλους των τοπικών κοινωνιών, καθώς και τη φενάκη της σταθερότητας και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, λειτουργούν με μοιρασμένους ρόλους για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου και την ανάγκη του να συμμετάσχει στη νέα φάση της ενεργειακής μοιρασιάς. Προωθούν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και άλλων δυνάμεων. Ο τσακωμός τους είναι για το ποια συμφέροντα, ποιον όμιλο, ποιας χώρας θα εξυπηρετήσουν.
Περισσότερο, όμως, η έντονη και «ποιοτική» σεισμικότητα της περιοχής πρέπει να κάνει από μόνη της απαγορευτική τη διαδικασία εξόρυξης.

-- Πώς απαντά η «Λαϊκή Συσπείρωση» στις παραπάνω τοποθετήσεις και τι αναδεικνύει στο λαό;
-- Η θέση μας απέναντι σ' αυτά τα σχέδια καθορίζεται από τη θέση ότι ο ορυκτός πλούτος και γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία και η αξιοποίησή τους πρέπει να γίνει μόνο προς όφελος του λαού. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία μπορεί να δώσει λύση στις λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίσει το ισοζύγιο των ενεργειακών αναγκών με συνδυασμένο τρόπο ώστε να προστατεύσει κυριολεκτικά το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αποκλείονται οι εξορύξεις σε επικίνδυνες σεισμογενείς και ευαίσθητες περιοχές όπως το Ιόνιο. Αναδεικνύουμε επίσης ότι:
Οι εξορύξεις δεν αφορούν το λαό και τις ανάγκες του, γιατί αυτή η εκμετάλλευση γίνεται για τα κέρδη συγκεκριμένων ενεργειακών κολοσσών. Δεν θα μειώσουν την ενεργειακή φτώχεια που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά ούτε θα εξασφαλίσουν φτηνή Ενέργεια και άλλα οφέλη από τα «έσοδα» του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης. Αντίθετα, οι φόροι και το κόστος των καυσίμων θα παραμείνουν, ενώ το πενιχρό ποσοστό προς την Τοπική Διοίκηση θα αποτελέσει το άλλοθι για περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης.

Θα κλαπεί οριστικά και θα χαθεί αμετάκλητα για τις επόμενες γενιές ένα πολύτιμο ενεργειακό απόθεμα, για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι.
Οι «μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων» είναι κενό γράμμα αφού δεν υπάρχουν ήδη για την υφιστάμενη κατάσταση αναφορές για το φορτίο της διαρροής τοξικών αποβλήτων καθώς και των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας στο Ιόνιο, ενώ δεν αποκλείεται και η εκδήλωση ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Μάλιστα, τα εργατικά δικαιώματα και οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στις εξορύξεις είναι κανόνας αφού ποτέ δεν θα πάψει το κεφάλαιο να επιδιώκει όλο και φθηνότερη εργατική δύναμη.
Εμείς λέμε ότι μπορούμε και πρέπει να υψώσουμε ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης.
Δεν γίνεται να εμπιστευτούμε τη διαχείριση αυτού του τόσο σοβαρού θέματος σε εκείνους που είναι με την πλευρά των πετρελαϊκών ομίλων, σχεδόν ως τοποτηρητές των συμφερόντων τους. Με οσφυοκαμψίες κανείς λαός δεν πήγε μπροστά! Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μαζί με το λαό για να μη μετατραπεί το Ιόνιο σε προτεκτοράτο των πετρελαϊκών κολοσσών και ο λαός των Ιονίων θύμα των ανταγωνισμών τους.