Φώτης Κόκλας: ”Όχι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων”


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΦΩΤΗ ΚΟΚΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΣΤΟΝ -Ε- :

Συμφωνείτε με το σημερινό σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων ή προτείνεται κάτι διαφορετικό και ποιο είναι αυτό;

Οι αρνητικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ανακύκλωση ( ΚΔΑΥ αεροδρομίου) και στην ενδιάμεση λύση (Λίβας) προέρχονται από την πολιτική της εκχώρησης σε επιχειρηματικούς ομίλους. Σαν Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε απέναντι στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων, πράγμα που αν γίνει, η Ζακυνθινή οικογένεια θα κληθεί να πληρώνει όλο και μεγαλύτερα ανταποδοτικά τέλη.



Η θέση μας για τα απορρίμματα είναι ότι η χωροθέτηση πρέπει να γίνεται με ευθύνη του κράτους, με ολοκληρωμένες μελέτες και επιστημονικά κριτήρια, με μόνιμο προσωπικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δήμου μας, να υπάρχει καθορισμός προτεραιοτήτων, με πρώτη την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων.

Παλεύουμε να αποκατασταθεί ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό, να μπουν κάδοι σε όλο το νησί, να λειτουργήσει η ανακύκλωση με ευθύνη του Κράτους. Παλεύουμε για μείωση τελών στα λαϊκά νοικοκυριά και στους μικρούς επαγγελματίες και αύξηση τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις (5αστερα, 4 αστέρων, all inclucive, μεγάλα super market κ.α).



Συμφωνείτε με την ύπαρξη οργανισμών για την ύδρευση, την καθαριότητα και την αποχέτευση ή εκτιμάτε ότι πρέπει να μετατραπούν σε δημοτικές υπηρεσίες;

Η ύπαρξη οργανισμών ωφελούσε όταν ο Δήμος Ζακύνθου δεν ήταν ενιαίος Δήμος , ώστε να υπάρχει συνολικός σχεδιασμός στο νησί για την ύδρευση, την καθαριότητα και την αποχέτευση.

Από τη στιγμή που ο Δήμος μας έγινε ενιαίος, δεν εξυπηρετούν σε τίποτα οι οργανισμοί, θα μπορούσαν να γίνουν υπηρεσίες του Δήμου, υπό την ευθύνη του κράτους και κάτω από ένα κεντρικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, με την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και χωρίς υποστελέχωση γιατί με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (μνημονιακές δεσμεύσεις κ.α.) δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Συμφωνείτε με το σημερινό σύστημα μίσθωσης και κατάληψης των κοινοχρήστων χώρων σε πλατείες και πεζοδρόμια ή προτείνεται κάτι άλλο και ποιό είναι αυτό;

Το σύστημα μίσθωσης κοινόχρηστων χώρων θα πρέπει να μην γίνεται εκ του προχείρου. Οι όροι και οι χώροι μίσθωσης κοινόχρηστων χώρων ( δηλαδή η κανονιστική απόφαση του δήμου) παλεύουμε να συνδεθεί με το ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης (που πρέπει να υπάρξει άμεσα) πχ σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, μεγάλης πυρκαγιάς ή οποιουδήποτε απρόβλεπτου συμβάντος. Σχέδιο όχι μόνο για το κέντρο και την πόλη του νησιού μας αλλά για ολόκληρο το νησί. Χρειάζεται να μπορεί να υπάρχει πρόσβαση σε ασθενοφόρα, και πυροσβεστικά οχήματα, παντού ανά πάσα ώρα και στιγμή και φυσικά να υπάρχει διευκόλυνση της πρόσβασης σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας που χρήζουν ιδιαίτερη μέριμνα όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, οικογένειες με μωρά παιδιά σε καροτσάκια αλλά και στους ηλικιωμένους.

Συμφωνείτε με τη σημερινή διοικητική διάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου και την οργάνωση του προσωπικού ή προτείνεται κάτι άλλο και ποιο είναι αυτό;

Για την Λαϊκή Συσπείρωση το προσωπικό αποτελεί τη ψυχή του Δήμου μας. Η οργάνωση του προσωπικού πρέπει να γίνεται ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα λαϊκά συμφέροντα και οι λαϊκές ανάγκες.

Συμφωνείτε με τη σημερινή αντιμετώπιση και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας ή προτείνετε άλλου είδους πολιτικές για το θέμα αυτό;

Η θέση μας για την δημοτική περιουσία είναι ότι πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος του Ζακυνθινού λαού. Η δημοτική περιουσία ανήκει σε όλους τους Ζακυνθινούς και δεν είναι μόνο για να νοικιάζεται ή να παραχωρείται. Χρειάζεται να δημιουργηθούν σύγχρονα πάρκα, χώροι αναψυχής, παιδικές χαρές, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.

Συμφωνείτε με τη σημερινή αντιμετώπιση του προβλήματος με τα δάνεια του Δήμου ή προτείνετε κάτι άλλο και ποιό είναι αυτό;

Οι δημοτικοί μας σύμβουλοι χρόνια τώρα διαφωνούσαν , ρητά και κατηγορηματικά, στο δανεισμό από τις τράπεζες, τη στιγμή μάλιστα που οι κυβερνήσεις παρακρατούσαν χρήματα που έπρεπε να αποδοθούν στους Δήμους. Επίσης και νόμιμο να είναι ένα δάνειο αυτός που στο τέλος θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο θα είναι ο απλός κόσμος του νησιού. Για εμάς δεν αποτελεί λύση η δικαστική οδός (που συμφωνούν όλοι άλλοι συνδυασμοί) , για τα δάνεια που έχουν ήδη παρθεί, αλλά στο να δοθεί πολιτική λύση από την κυβέρνηση με καταλογισμό και προσωπικών ευθυνών όπου υπάρχουν.

Συμφωνείτε με το σημερινό σύστημα αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή προτείνετε κάποιες άλλες διαδικασίες;

Με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που ήρθε με πρόσχημα ότι καταργείται η γραφειοκρατία επωφελούνται οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις , αλυσίδες κ.α εις βάρος των μικρομάγαζων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν οικογενειακά. Παλιότερα οι μικρές επιχειρήσεις είχαν εντελώς δωρεάν οδηγίες, συμβουλές και συστάσεις ώστε να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Τώρα αντί να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, η παροχή συμβουλών και οδηγιών, μεταφέρεται στις ιδιωτικές εταιρείες με τη παροχή συμβουλών αλλά και πιστοποιητικών, προσθέτοντας έναν ακόμη οικονομικό βραχνά.

Δεν γίνεται να αντιμετωπίζονται γραφειοκρατικά οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας αυτών των επιχειρήσεων. Χρειάζεται να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες και σωστοί έλεγχοι που να στοχεύουν πρώτα στην πρόληψη και έπειτα στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας των πολιτών.

πηγή: Ermisnews