Τοποθετήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου (20/9/19)

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου την 20/9/19  τοποθετήθηκαν  οι  δημοτικοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φώτης Κόκλας και Διονύσης Ρένεσης στα  θέματα  ημερήσιας διάταξης αλλά και σε εκτατά που τέθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο.



Συγκεκριμένα:  ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν γίνεται να έρχεται για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, για κινήσεις εντυπωσιασμού, προτείνουμε να γίνει μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να αποτελέσει μοναδικό θέμα.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων όσων εσκεµµένα άφησαν την κατάσταση µε τα απορρίµµατα να φτάσει σε αυτό το σηµείο, αλλά και της Δημοτική Αρχής και των άλλων συνδυασμών που στηρίζουν την παράδοση της διαχείρισης των απορριµµάτων στους ιδιώτες. Είµαστε ενάντια σε κάθε µορφή ιδιωτικοποίησης, µέρους ή του συνόλου της συλλογής και της διαχείρισης των απορριµµάτων, συµπεριλαµβανόµενης και της ανακύκλωσης, στα πλαίσια αυτά αποκαλύψαµε και αποκαλύπτουμε το ρόλο των ιδιωτών επιχειρηµατιών στην ανακύκλωση, όπου έχουν µετατρέψει σε χαβούζα το Κ∆ΑΥ στο αεροδρόµιο, ενώ άθλιες είναι και οι συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόµενους.

-Παλεύουµε να αποκατασταθεί ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό, να µπουν κάδοι σε όλο το νησί, να λειτουργήσει η ανακύκλωση µε ευθύνη του Κράτους.

-Παλεύουµε για µείωση τελών στα λαϊκά νοικοκυριά και στους µικρούς επαγγελµατίες και αύξηση τελών στις µεγάλες επιχειρήσεις (5αστερα, 4 αστέρων, all inclucive, super market κ.α). Δεν γίνεται να πληρώνει το ίδιο ένα ξενοδοχείο που παράγει τόνους από απορρίμματα με την λαϊκή οικογένεια.

Θέση µας είναι ότι η χωροθέτηση πρέπει να γίνεται µε ευθύνη του κράτους, µε ολοκληρωµένες µελέτες και επιστηµονικά κριτήρια, να υπάρχει καθορισµός προτεραιοτήτων, µε πρώτη την πρόληψη της παραγωγής απορριµµάτων.


ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο καλούμαστε να εκλέξουμε μέλη για το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας του Νησιού μας.

Δεν έχουν περάσει ακόμη πολλές μέρες μια απο την μεγάλη φωτιά στον Αγαλά και στο Κερί που μόνο από την υπεράνθρωπη προσπάθεια των ανθρώπων της πυροσβεστικής, των κατοίκων αλλά και εθελοντών δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές . Για πολλοστή φορά φάνηκε η ανυπαρξία πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας . Δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και δεύτερος δρόμος διαφυγής των κατοίκων του Κεριού.

Χτυπάμε καμπανάκι για τις όλο και μειωμένες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την πυρασφάλεια ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κάτι που διατηρείται και φέτος. Ταυτόχρονα μεταφέρονται μια σειρά αρμοδιότητες στην τοπική διοίκηση. Στο δήμο μας π.χ. έχουν πλέον μεταφερθεί αρμοδιότητες πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα των αγροτικών δρόμων, τον καθαρισμό χόρτων, τη συντήρηση πυροσβεστικών κρουνών, την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με το Δασαρχείο, τις ομάδες εθελοντών, και δεν συνοδεύονται με τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων και προσωπικού. Ενώ και αυτή η ελλιπής χρηματοδότηση φτάνει στους δήμους με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα τον περιορισμένο χρόνο για την έγκαιρη λήψη μέτρων και κατάλληλο σχεδιασμό.

Όσον αφορά τον αντισεισμικό σχεδιασμό είναι παντελώς ελλιπείς, το σχέδιο διαφυγής από την πόλη αντι να εκκενώνει τη πόλη , δημιουργεί κυκλοφοριακό χάος, τα σχολεία και δημόσια κτίρια συνεχίζουν να εχουν πολλα προβληματα και ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος .



Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου πρότεινε  πέρυσι   ολοκληρωμένο αντισεισμικό σχεδιασμό που μας βρίσκει σύμφωνους  με μέτρα όπως 

1. Σημεία συγκέντρωσης μέσα στην πόλη της Ζακύνθου για όλες τις γειτονιές ξεχωριστά.
2. Έξοδο διαφυγής από την πόλη σε περίπτωση ρηγματώσεων στον παραλιακό δρόμο.
3. Σχέδιο εκκένωσης των σχολείων που θα περιλαμβάνει και πρακτικές ασκήσεις ετοιμότητας από το σύνολο μαθητών - γονέων.
4. Σχέδιο εκκένωσης και διαφυγής από μεγάλους εργασιακούς χώρους που συγκεντρώνεται και μεγάλος αριθμός κόσμου όπως σούπερ μάρκετ, τράπεζες, ξενοδοχεία, δημόσιες υπηρεσίες.

Επίσης σωστά η  ΕΛΜΕ Ζακύνθου και  Ενώσεις Γονέων πρότειναν τα τμήματα στα σχολεία να γινουν  ολιγομελή και να μην βρίσκονται  τα παιδιά μας, κοντά σε τζάμια .

Τα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί είναι ελάχιστα,  τα μπαζωμένα λαγκάδια η άναρχη δόμηση καλά κρατούν.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν την εγκληματική έλλειψη -πρόληψης των φυσικών καταστροφών από πλευράς τοπικής- περιφερειακής διοίκησης και κυβέρνησης, οι οποίοι "πετάνε" το μπαλάκι ο ένας στον άλλο σε επίπεδο ευθυνών, ενώ όλοι τους συγκλίνουν στην υπεράσπιση και τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής. Μιας αντιλαϊκής πολιτικής που φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ.
Τα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «ελκυστικά» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους.

Το ζήτημα  προστασίας και θωράκισης από τα φυσικά φαινόμενα είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, του νησιού μας , και  πρέπει να βγουν στο προσκήνιο.  Να διεκδικήσουμε άμεσα την υλοποίηση αντισεισμικής αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.



 ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΗΠΕΔΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 
                                                                                               
Συμφωνούμε στην Παραχώρηση χρήσης δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, γηπέδων ποδοσφαίρου περιόδου 2019-2020.

Όμως το θέμα είναι σε τι κατάσταση είναι τα ποδοσφαιρικά μας γήπεδα. Γνωρίζουμε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα γήπεδα ποδοσφαίρου, πολλά γήπεδα δεν έχουν νερό δεν λειτουργούν οι τουαλέτες, οι χλοοτάπητες είναι σε κακή κατάσταση κ.α. Θέμα που πρέπει να έρθει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής δηλαδή αναλυτικά η κατάσταση του κάθε γηπέδου,και τα έργα συντήρησης – αναβάθμισης των ποδοσφαιρικών μας γηπέδων που πρέπει να γίνουν και τα λεφτά που πρέπει να διεκδικήσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Θέλουμε τα παιδιά μας αλλά και ο υπόλοιπος λαός της Ζακύνθου να μπορεί να αθληθεί δωρεάν και με ασφάλεια. Τα Ζακυνθόπουλα και η νεολαία μας, να είναι απέναντι στα ναρκωτικά και την υποκουλτούρα. Τα νέα παιδιά να μην διασκεδάζουν στον Λαγανά αλλά να αθλούνται όσο περισσότερο χρόνο μπορούν.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε πως η εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για μαζική άθληση, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη και η διάθεση κατάλληλων υποδομών και εγκαταστάσεων, αθλητικών κέντρων και χώρων ελεύθερων για δωρεάν χρήση σε όλο το λαό (νεολαία, εργαζόμενους, αθλητικά σωματεία κλπ.) για όλο το χρόνο και όλες τις ώρες της ημέρας.