Η τοποθέτηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο ζήτημα της διαχείρισης του παραλιακού μετώπου από το Λιμενικό ταμείο στον Δήμο



Το ζήτημα για εμάς δεν είναι ποιος θα έχει τη διαχείριση (το Λιμενικό ταμείο ή ο Δήμος) αλλά σε ποια κατεύθυνση θα γίνεται η διαχείριση αυτή.


Η εισήγηση ξεκάθαρα βάζει ότι πρέπει να υπάρξει ένα ανταποδοτικό Master plan για το λιμάνι και για το παραλιακό μέτωπο από το Ξενία έως το Ενετικό υδραγωγείο. Το Master plan αυτό είναι απαραίτητο, με βάση την εισήγηση, για την Τουριστική αγορά με τον λεγόμενο τουρισμό κρουαζιέρας, για προσέλκυση σκαφών αναψυχής ενώ υπάρχει και σχεδιασμός για τη δημιουργία πορθμείου στον Άγιο Νικόλαο Βολιμών. Στην εισήγηση γίνονται και αναφορές στην περιοχή των Λαζαρέτων στο Αργάσι.




Με σαφήνεια η εισήγηση βάζει ότι τα έργα αυτά έχουν ως στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μιλάει για επενδύσεις στους λιμένες και συνολικά στην αναφερόμενη περιοχή και αναφέρει ότι, βεβαίως, όλα αυτά γίνονται με βάση το ισχύον δίκαιο της ΕΕ.





Η θέση μας είναι ότι το λιμάνι και το θαλάσσιο μέτωπο της Χώρας πρέπει να γίνουν χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων για όλους. Να μείνουν ελεύθερα για το λαό για να μπορεί να τα απολαμβάνει αδάπανα και ανεμπόδιστα και να γίνουν έργα ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής για τη συνολικότερη αναβάθμιση της, έτσι ώστε να δίνονται διέξοδοι για πολιτισμό και αθλητισμό για όλους και κυρίως τη νεολαία, ενάντια στην υποκουλτούρα, τα ναρκωτικά και άλλα τέτοια φαινόμενα που δυστυχώς κυριαρχούν στο νησί μας, ως αποτέλεσμα μιας ανάπτυξης που στο επίκεντρο έχει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και μπροστά σε αυτά ισοπεδώνει τα πάντα. Για τους σκοπούς αυτούς ο δήμος να διεκδικήσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είμαστε αντίθετοι με την εκχώρηση χώρων και υπηρεσιών στα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή, δεν συμφωνούμε με τα πρότυπα του "Κλεισθένη Ι", και παλεύουμε για να μην εκχωρηθούν δημοτικοί χώροι σε επιχειρηματικούς ομίλους για μπίζνες.




Ο σχεδιασμός αυτός, όπως μπαίνει στην εισήγηση, υπηρετεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και είναι στην κατεύθυνση που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ). Στην κατεύθυνση αυτή, τεράστιες περιοχές στα ορεινά της Ζακύνθου διεκδικούνται από μεγάλες εταιρείες, το θαλάσσιο μέτωπο της Ζακύνθου υπάρχει σχεδιασμός να αποδοθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα κλπ κλπ.




Ξεκάθαρα λέμε ότι όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν σηματοδοτούν θετικές εξελίξεις για τα λαϊκά στρώματα της Ζακύνθου, αντίθετα είναι προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν είμαστε της λογικής ότι πρέπει να εκχωρήσουμε τον φυσικό πλούτο του νησιού μας στο μεγάλο κεφάλαιο και δεν μοιράζουμε αυταπάτες ότι αυτό μπορεί να ωφελήσει το λαό του νησιού μας. Καλούμε το λαό της Ζακύνθου να βάλει φραγμό σε αυτούς τους σχεδιασμούς.




Υπάρχει πείρα από τους εργαζόμενους στον τουρισμό αλλά και από τους μικρούς επαγγελματίες, εμπόρους, εστιάτορες κλπ. Όλο και περισσότερα ξενοδοχεία χτίζονται, πολλές φορές με παχυλές επιδοτήσεις και προγράμματα που είναι χρήματα από τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού, ολοένα και μεγαλύτερα προνόμια δίνονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες και με γρήγορες διαδικασίες ετοιμάζουν νομοσχέδια προς εξυπηρέτηση τους, ο τουρισμός αυξάνεται - μαζί και τα κέρδη των ξενοδόχων και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών στον κλάδο, ενώ από την άλλη οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων και συνολικά των εργαζόμενων στον τουρισμό συμπιέζονται, οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, οι μικρές επιχειρήσεις στενάζουν, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο από τον ανταγωνισμό, κλείνουν.



Την ίδια στιγμή, που εξυφαίνονται τέτοιοι μεγάλοι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί, στο νοσοκομείο του νησιού μας, υπάρχουν τόσο μεγάλα προβλήματα, με την πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας και της πρόνοιας, όπου οι ιδιωτικές μονάδες υγείας ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στο νησί μας, αξιοποιώντας το γεγονός ότι το νοσοκομείο συνειδητά μένει υποστελεχωμένο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Οι βουλευτές μας (Και ο νυν ΝΔ και ο τέως ΣΥΡΙΖΑ) κονταροχτυπιούνται για το ποιος έκανε πρώτος την πρόταση στους ιδιώτες παιδίατρους να αναλάβουν μέρος της δουλειάς στην παιδιατρική κλινική που σήμερα έχει έναν μόνο παιδίατρο.


Η δημοτική αρχή, αμέσως, με την ανάληψη των καθηκόντων της:



Δείχνει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ως τους υπεύθυνους για την κατάσταση που υπάρχει με τα σκουπίδια στο νησί μας ενώ προκρίνει την ιδιωτικοποίηση

Θέλει να καταργήσει κοινωνικές δομές που υπάρχουν στο δήμο (όπως το δημοτικό εστιατόριο κάνοντας και «ευεργέτες» τους ξενοδόχους που έφεραν φαγητό για όσους σιτίζονται και το έχουν ανάγκη
Από την άλλη, με σπουδή προχωρά τους σχεδιασμούς των μεγάλων συμφερόντων (ξενοδόχων, εφοπλιστών κλπ) στο νησί μας και προσπαθεί να πείσει ότι όλα αυτά θα ωφελήσουν και τους μεγάλους ομίλους και το λαό του νησιού μας. Σε αυτή την προσπάθεια, η δημοτική αρχή, που συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ έχει τη στήριξη και των άλλων παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο για το καλό δήθεν του τόπου καθώς και αυτοί οι άλλοι συνδυασμοί κινούνται στην ίδια λογική, της επιχειρηματικότητας, της ανταποδοτικότητας, του Κλεισθένη. Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του νησιού μας πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.


Η όλη ιστορία με το δημοτικό λιμενικό ταμείο παρουσιάζεται σαν κάτι καινούριο, δεν είναι όμως καθόλου νέο. Και στο παρελθόν δημοτικές αρχές προσπάθησαν να δημιουργήσουν δημοτικό λιμενικό ταμείο. Το σημαντικό και κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί; Παρουσιάζουν λοιπόν ως σημαία το Master plan αλλά και τον εξωραϊσμό της ευρύτερης περιοχής από το Κρυονέρι μέχρι το Άγιο και τα Λαζαρέτα τα οποία θέλουν να τα αναπλάσουν για να τα παραδώσουν σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να εκμεταλλευτούν την περιοχή προς όφελος τους, πράγμα που, μεταξύ άλλων, θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του λαού από την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο.





Με βάση τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε με την εισήγηση, την καταψηφίζουμε και ψηφίζουμε τη θέση μας.

Ζάκυνθος 30/9/19