Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζακύνθου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης στο νησί μας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου δηλώνει την συμπαράσταση του, στους μαθητές και στις οικογένειες τους αλλά και στους εκπαιδευτικούς του νησιού μας, που αγωνίζονται για να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της παιδείας και στο νησί μας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα  του πρώτου Γυμνασίου και Λυκείου, τα κτιριακά προβλήματα του Μουσικού Σχολείου αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό αλλά και τις εγκληματικές ελλείψεις στην Ειδική Εκπαίδευση στο νησί μας και συγκεκριμένα του ΕΝΕΕΓΥΛ που λειτουργεί πρώτη χρονιά φέτος στο χώρο του ΕΠΑΛ χωρίς να υπάρχουν ούτε αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες , αλλά ούτε καν στέγαστρο ή σωστά διαμορφωμένος προαύλιος χώρος αλλά και χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα της μετακίνησης,  με ειδικό λεωφορείο για αυτά τα παιδιά.



Αυτά τα προβλήματα τα γεννούν από τη μία η πολιτική της μετάθεσης ευθυνών του κεντρικού κράτους προς την τοπική διοίκηση χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση αλλά και οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη σημερινή της ΝΔ. Οι πολιτικές δηλαδή της μειωμένης χρηματοδότησης και της αδιοριστίας και της αναπλήρωσης που τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, που με μια βαλίτσα στο χέρι αλλάζουν σχολεία και ζωή από χρονιά σε χρονιά.
Μπορεί κάθε χρόνο να πολλαπλασιάζονται τα ξενοδοχεία στο νησί μας σαν τα μανιτάρια  και πολλές φορές με παχυλές επιδοτήσεις  αλλά από την άλλη τα σχολεία μας είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες της εποχής.
Δεν μπορούμε εν έτη 2019 να ζούμε με τον φόβο ότι αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός, τι θα γίνουν τα παιδιά μας και αν θα αντέξουν τα σχολικά κτίρια.

 Σήμερα αποφασίζουμε:
    • Το δημοτικό συμβούλιο   να συμβάλει   στα οξυμένα  προβλήματα όλων των σχολείων του νησιού μας άμεσα.
    • Να μπει ως ξεχωριστό θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  η κατάσταση όλων των κτιρίων των σχολείων της Ζακύνθου αλλά  και η σίτιση στέγαση και μετακίνηση των  μαθητών και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς και συγκεκριμένο σχέδιο με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, από την Δημοτική Αρχή .

   Διεκδικούμε:
    • Μονιμοποίηση  όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
    • Αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.