ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ : ΟΧΙ στη μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στο ΛΙΒΑ

Η τοποθέτηση της  ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο Δημοτικό
Συμβούλιο Ζακύνθου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων :
 


Όπως έχουμε ξαναπεί σε προηγούμενες τοποθετήσεις μας. Το πρόβλημα των απορριμμάτων και της διαχείρισης τους, τόσο στην Ζάκυνθο όσο και πανελλαδικά δεν είναι σημερινό, ούτε και προέκυψε από μόνο του. Ο Μεγάλος υπεύθυνος είναι ο άναρχος τρόπος ανάπτυξης, οι πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ που υποτάσσουν όλα στο βωμό του κέρδους και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του κλάδου.



Τα κατά καιρούς “αδιέξοδα” σενάρια στόχο έχουν να αποσπάσουν τη συμφωνία του λαού σε μια στρατηγική ιδιωτικοποίησης του κλάδου και εκβιάζοντας τον να φτάσει να λέει, “αν είναι να φύγουν τα σκουπίδια, ας έρθει ο ιδιώτης και ας πληρώσουμε και κάτι παραπάνω».

Η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται , με γνώμονα πάντα το κέρδος, αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των κατοίκων της Ζακύνθου καθώς και για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Οι μεγάλες εταιρίες, έγκαιρα αναγνώρισαν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού. Τώρα ΕΕ και επιχειρηματικοί όμιλοι δε μιλούν απλά για ανακύκλωση αλλά έχουν συστήσει μια ολόκληρη βιομηχανία πίσω από τα σκουπίδια που αποκαλούν «κυκλική οικονομία». Μια χρυσοφόρα δεξαμενή για τους ομίλους όχι μόνο άντλησης φθηνών πρώτων υλών, αλλά και επικερδούς απόρριψης των αποβλήτων τους.

Προσπαθώντας να ξεγελάσουν τους πολίτες δημιουργούν ωραίες εκφράσεις πχ το πληρώνω όσο πετάω, που δεν έχει άλλο σκοπό από να απαλλάξει τις μεγάλες επιχειρήσεις από τα δημοτικά τέλη και να τα επωμιστούν οι λαϊκές οικογένειες , αλλά και το κόλπο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης που στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η υποκρισία περισσεύει. Παρά τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες όλων των αστικών κομμάτων (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.α) για προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.  Αυτό που πραγματικά προωθείται είναι οι μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων



Που είναι:
1. Πανάκριβες…. αυτή στο ΛΙΒΑ θα στοιχίσει περιπου 20 000 000
2. Είναι Ξεπερασμένης τεχνολογίας ….ο διαχωρισμός των σύμμεικτων απορριμμάτων γίνεται μηχανικά, με πολύ μικρο ποσοστό ανακύκλωσης και χρειάζονται κάθε λίγα χρόνια αναβαθμίσεις δηλαδή μεγαλύτερο κόστος
3. Το υπόλειμμα ... είναι γύρω στο 60% που θα θάβετε ή θα μετατρέπεται σε ρυπογόνο καύσιμο επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.
4. Λειτουργούν όχι μόνο ανταγωνιστικά αλλά καταστροφικά στην ανακύκλωση με ΔσΠ.
5. Το κόστος λειτουργίας του είναι υψηλό και φυσικά θα το επωμιστούν οι λαϊκές οικογένειες με περαιτέρω αύξηση των δημοτικών τελών.

Μια τέτοια μονάδα σχεδιάζει να κατασκευάσει και η νέα δημοτική αρχή του κυρίου Αρετάκη που στηρίζεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας τις κατευθύνσεις ΕΕ και Ελληνικών Κυβερνήσεων και υλοποιώντας τις μελέτες των προηγούμενων δημοτικών αρχών απαξιώνοντας την ανακύκλωση με διαλογή στη πηγή, και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην ουσία αυτής της πολιτικής, και στην κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας, συμφωνούν όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις εδώ μέσα,
πάρα τις διαχειριστικές διάφορες που προβάλλουν ή τις αντιπολιτευτικές κορώνες,
 που σκοπό έχουν να συσκοτίσουν την συμφωνίας τους .

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νησί και τις υγειονομικές βόμβες του ΛΙΒΑ και του ΣΚΟΠΟΥ μεγάλη ευθύνη έχουν και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές
όπως του συνδυασμού της ΝΔ του κ Κολοκοτσά που σύμβουλοι,
της τότε δημοτικής αρχής συμμετέχουν στο συνδυασμο της Ανάδρασης του κ Αγαλιανού και του κ Γάσπαρου αλλά και της δημοτικής αρχής του κ Μποζίκη που συνέχεια της αποτελεί η παράταξη του κ ΑΡΜΕΝΗ που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ.

Μεγάλη είναι και ευθύνη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ του κ Κασιμάτη που ενώ όλο μας λέει για το πόσο αναγκαία είναι η λύση της ανακύκλωσης με διαλογή στη πηγή , υπερψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 που την απαξιώνει και τα ¾ των χρημάτων του προϋπολογισμού πάνε για το εργοστάσιο στο Επεξεργασίας Σύμμεικτων στο ΛΙΒΑ
Αλλά και όλη την προηγούμενη τετραετία στήριζε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ που υλοποίησε το σχεδιασμό και την χρηματοδότηση αυτών των μονάδων.

κ Δήμαρχε και κ της δημοτικής αρχής:

Το σχέδιο σας για την κατασκευή αυτής της μονάδας ΜΕΑ δεν θα ωφελήσει το ζακυνθινό λαό, θα επιβαρύνει το περιβάλλον, την υγειά των Ζακυνθινών και την τσέπη τους. Γι αυτό λέμε ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να  γίνει η μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων στο ΛΙΒΑ
Ζητάμε εδώ απόψε, να ακυρώσετε την κατασκευή αυτού του πανάκριβου έργου στο ΛΙΒΑ και σας προτείνουμε να δώσετε βάρος αποκλειστικά.
Στη μείωση της ποσότητας παραγωγής των παραγόμενων απορριμμάτων


Στη γενναία προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των ξηρών ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί – χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί)
 
Την αερόβια ζύμωση των προδιαλεγμένων με ΔσΠ βιοαποβλήτων για παραγωγή υψηλής ποιότητας κόμποστ
 
Να απαιτήσετε από την κυβέρνηση, να αναλάβει την ευθύνη της χωροθέτησης, με επιστημονικά κριτήρια  δίνοντας την λύση που θα ωφελεί συνολικά τους κατοίκους και το περιβάλλον του νησιού  για την ασφαλή τελική διάθεση (υγειονομική ταφή) του υπολειπόμενου ρεύματος των σύμμεικτων που δεν υπόκειται σε περαιτέρω επεξεργασία

Να διεκδικήσετε ώστε ο δήμος , να χρηματοδοτηθεί γενναία , από εθνικούς πόρους και πόρους του ΕΣΠΑ , για να προχωρήσει στην πράξη ένας τέτοιος σχεδιασμός , με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό , χωρίς ιδιώτες και επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών


Σε κάθε ευκαιρία έχουμε τονίσει ότι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό αλλά κυρίως πολιτικό.

Η τεχνολογία σήμερα, είναι επαρκής ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι συμβατή με την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Καλούμε το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα να παρέμβει στις εξελίξεις και να μην αφήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες να παίζουν παιχνίδια εις βάρος του.

  • Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιπαλεύει αποφασιστικά
  •  Κάθε συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη συλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης.
  • Όχι στις ΣΔΙΤ. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο.


  • Την οδηγία  της ΕΕ και την πολιτική του «πληρώνω όσο πετάω» που οδηγεί στην απαλλαγή  του μεγαλοεπιχειρηματιών και την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών  νοικοκυριών. 
  • Την  ανταποδοτικότητα, και την εισφορά κυκλικής οικονομίας


Παλεύουμε για:


  • Να μειωθούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά τα ανταποδοτικά τέλη. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγαλοξενοδόχοι του νησιού.
  • Την πρόσληψη του απαραιτήτου μονίμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μετρά υγιεινής και ασφάλειας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Την πλήρη  αποκατάσταση του ΣΚΟΠΟΥ και του ΛΙΒΑ  
  • Αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των κατοίκων των γύρω περιοχών που επιβαρύνονται , μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και του υδροφόρου ορίζοντα, χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των περιοχών



Είναι αναγκαία η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών, που θα αξιοποιεί όλα τα νέα επιστημονικά επιτεύγματα, θα κατέχει και σχεδιάζει τα υλικά και τα μηχανήματα, να κατανέμει σχεδιασμένα το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό σε όλες τις φάσεις μελέτης - κατασκευής των έργων και της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Είναι απαραίτητος, ένας άλλος, πραγματικά λαϊκός στον χαρακτήρα του, σχεδιασμός που πατάει στις παραγωγικές δυνατότητες της εποχής και του τόπου μας και ανοίγει στερεή διέξοδο για το αύριο με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του λαού μας.

Αυτή είναι η θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και την καταθέτουμε προς ψήφιση στο ΔΣ .