ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 20/03/2020





Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωση Ζακύνθου δεν θα παρευρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 20/03/2020.

Αιτούμαστε και απαιτούμε από την Δημοτική Αρχή να αναβάλει τη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ,η οποία από εδώ και στο εξής (και για όσο διάστημα κρατήσει η επιδημία) να γίνεται αποκλειστικά δια περιφοράς ή αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα της τηλεδιάσκεψης και να μπαίνουν για συζήτηση μόνο θέματα άμεσης ανάγκης για την λειτουργία του Δήμου μας.

Αυτό που επιβάλλει την αναβολή είναι η τήρηση των μέτρων πρόληψης από τον κορονοϊό και η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η συνάθροιση 33 αιρετών και δημοσιογράφων στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, νομίζουμε ότι δεν είναι επιτρεπτή κάτω από τις παρούσες συνθήκες και σύμφωνα με τις οδηγίες και αποφάσεις που έχουν παρθεί από τους αρμόδιους φορείς. Στάση ευθύνης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να μην αποστασιοποιηθεί από το συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων που έχουν υποδείξει οι επιστημονικά ειδικοί.
.
Η επιδημία του κορονοϊού ανέδειξε  και αναδεικνύει καθημερινά την γύμνια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Είναι επιλογή όλων των μεγάλων κομμάτων ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ  διαχρονικά η υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας, η υποστελέχωση, η εμπορευματοποίηση, προς όφελος των ιδιωτών.

Τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας την παραδέχονται με όλα τα μέτρα που εξαγγέλλουν, που δείχνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες για την πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζόμενων και του λαού.

 Η αναγκαία ατομική ευθύνη, για την οποία όλοι κάνουν λόγο, δεν πρέπει να καλύψει τις μεγάλες ευθύνες όσων κυβέρνησαν ως τώρα και έχουν αφήσει ανοχύρωτη την Υγεία και Πρόνοια του λαού βάζοντας σε καραντίνα τα λαϊκά δικαιώματα ακόμη και αυτό της προστασίας της ζωής. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο και την Δημοτική Αρχή να αποφασίσει και  να διεκδικήσει με όλους τους τρόπους για


  • Να προβληθεί η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο. Στο παραπάνω πλαίσιο είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου καθώς όλων των αγροτικών ιατρείων του νησιού.
  • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.Πιο συγκεκριμένα να  εφοδιαστούν με μάσκες,γάντια αντισηπτικά όλες οι υπηρεσίες του Δήμου.
  • Να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις με ιδιαίτερη βαρύτητα όπου χρειάζεται πχ απορριμματοφόρα, κάδοι , ΚΔΑΥ – βιολογικός και αλλού.  
  • Να υπάρξουν  ιδιαίτερα μέτρα για τους εργαζόμενους του δήμου στην υπηρεσία καθαριότητας και σε αυτούς που έρχονται σε επαφή με πολλά ή ηλικιωμένα άτομα (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι) 
  • Να μπουν τζάμια - κισέδες όπου χρειάζονται πχ ταμείο ΔΕΥΑΖ, Γραφείο υποδοχής στο Δημαρχείο και αλλού. 
  • Να τηρούνται οι αποστάσεις, ο καλός εξαερισμός και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.  
  • Να ζητηθεί η αύξηση των δρομολογίων όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
  • Να διασφαλιστούν με κυβερνητική απόφαση και του δήμου για τους εργαζομένους του πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση. Για την υπηρεσία  βοήθεια στο σπίτι, έκτακτη χρηματοδότηση για την  εξόφληση  των μισθών των εργαζομένων αλλά και για  πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την στήριξη των   συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
  • Να μην γίνει καμιά  διακοπή νερού, λόγω χρέους σε λαϊκές οικογένειες, να επανασυνδεθούν άμεσα σε όλα τα νοικοκυριά που δεν έχουν νερό χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διάστημα κρατήσει η πανδημία. 
  • Να σταματήσουν και οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων για το συγκεκριμένο διάστημα.
  • Έμπρακτη αλληλεγγύη του Δήμου μας (πχ μέσω της υπηρεσίας  Πρόνοιας)  σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη . 


  • Να δοθεί στη δημοσιότητα τηλεφωνικός αριθμός του Δήμου για εξυπηρέτηση τέτοιων ομάδων του νησιού μας  όπως άποροι και ηλικιωμένοι μόνοι χωρίς παιδιά που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ειδικά σε αυτές τις συνθήκες  για να προμηθευτούν δωρεάν τα απαραίτητα είδη προστασίας μάσκες , αντισηπτικά, γάντια κ.α και προμήθεια σε ξηρά τρόφιμα κ.α. 
  • Να εξετάσει σοβαρά η δημοτική αρχή αν θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν συνάνθρωποι μας από τις παραπάνω ομάδες στα δωμάτια του οικοτροφείου για να προφυλαχθούν και να μείνουν σε καραντίνα. 


ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Φώτης Κόκλας
Κώστας Πλατυπόδης
Διονύσης Ρένεσης