ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Μέτρα τώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας , μέτρα για την λαϊκή οικογένεια και των μικροεπαγγελματιών της Ζακύνθου- Σε αντιλαϊκή κατεύθυνση η αναμόρφωση του προϋπολογισμού

Δελτίου τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζακύνθου
σχετικά με τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και προτάσεις για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών και την προστασία των εργαζομένων στους Δήμους

Η λαϊκή συσπείρωση Ζακύνθου επανειλημμένως έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων του δήμου και συνολικά του Ζακυνθινού λαού από την πανδημία του Κορωνοϊού, τη διεκδίκηση μέτρων για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών, για να μην την πληρώσει για μια ακόμη φορά ο λαός, γι’ αυτό η δημοτική αρχή πρέπει άμεσα να πραγματοποιήσει συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πρέπει να γίνει με την τήρηση όλων των μέτρων που προβλέπονται για τη διασφάλιση της υγείας και έχει μεγάλη ευθύνη που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αυτό.

 Στη σημερινή συνεδρίαση(24/3), που πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς, δεν μπήκε θέμα για τον Κορωνοϊό.   
Σε σχέση με το σημερινό θέμα για την 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού καταψηφίζουμε, όπως κάναμε και πρόσφατα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος (έχουμε δημόσια τοποθετηθεί), γιατί είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση και στηρίζει τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

Ενδεικτικό είναι ότι με αυτή την αναμόρφωση του προϋπολογισμού δεν θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από έργα που είχε αποφασιστεί ότι θα γίνουν σε χωριά και σε σχολεία ενώ προωθείται ακόμα περισσότερο η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες.    

Για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών και την προστασία των εργαζομένων στους Δήμους, ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο και την Δημοτική Αρχή να αποφασίσει και  να διεκδικήσει με όλους τους τρόπους για:


  • Να προβληθεί η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο. Στο παραπάνω πλαίσιο είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου καθώς όλων των αγροτικών ιατρείων του νησιού.
  • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια. Πιο συγκεκριμένα να  εφοδιαστούν με μάσκες, γάντια αντισηπτικά όλες οι υπηρεσίες του Δήμου.
  • Να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις με ιδιαίτερη βαρύτητα όπου χρειάζεται πχ δημοτικά κτίρια απορριμματοφόρα, κάδοι , ΚΔΑΥ – βιολογικός καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους και αλλού. 
  • Να υπάρξουν  ιδιαίτερα μέτρα για τους εργαζόμενους του δήμου στην υπηρεσία καθαριότητας και σε αυτούς που έρχονται σε επαφή με πολλά ή ηλικιωμένα άτομα (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι).
  • Να μπουν τζάμια - κισέδες όπου χρειάζονται πχ ταμείο ΔΕΥΑΖ, Γραφείο υποδοχής στο Δημαρχείο και αλλού.
  • Να διασφαλιστούν με κυβερνητική απόφαση και του δήμου για τους εργαζομένους του πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση. Για την υπηρεσία  βοήθεια στο σπίτι, έκτακτη χρηματοδότηση για την  εξόφληση  των μισθών των εργαζομένων αλλά και για  πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την στήριξη των   συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. 
  • Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
  • Να μην γίνει καμιά  διακοπή νερού, λόγω χρέους σε λαϊκές οικογένειες, να επανασυνδεθούν άμεσα σε όλα τα νοικοκυριά που δεν έχουν νερό χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διάστημα κρατήσει η πανδημία. 
  • Έμπρακτη αλληλεγγύη του Δήμου μας (πχ μέσω της υπηρεσίας  Πρόνοιας)  σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη . 
  • Να λειτουργεί απρόσκοπτα ο τηλεφωνικός αριθμός του Δήμου  2695362118 που δόθηκε για εξυπηρέτηση τέτοιων ομάδων του νησιού μας  όπως άποροι και ηλικιωμένοι μόνοι χωρίς παιδιά που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ειδικά σε αυτές τις συνθήκες  για να προμηθευτούν δωρεάν τα απαραίτητα είδη προστασίας μάσκες , αντισηπτικά, γάντια κ.α και προμήθεια σε ξηρά τρόφιμα κ.α. 
  • Να εξετάσει σοβαρά η δημοτική αρχή αν θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν συνάνθρωποι μας από τις παραπάνω ομάδες στα δωμάτια του οικοτροφείου για να προφυλαχθούν και να μείνουν σε καραντίνα. 
  • Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
  • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.


24/3/2020