Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΗΤΑΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κύριε Πρόεδρε,
Ζητάμε την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ με την προσφιλή μέθοδο που εφάρμοσε και στην υπόθεση “Ερημίτης”, εισάγει τελευταία στιγμή, στο υπό ψήφιση νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, του υπουργείου Περιβάλλοντος, υπό τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», το άρθρο 93, με το οποίο μεταφέρεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων στα Ιόνια νησιά.
Μέχρι σήμερα έχουν συνεδριάσει έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου -Κεφαλονιάς, το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, η ΠΕΔΙΝ και προγραμματίζονται και άλλα δημοτικά συμβούλια. Αυτό, που δεν έχει συνεδριάσει, είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο και θα αναλάβει την ευθύνη αυτού του κρίσιμου ζητήματος.
Από τις δηλώσεις της Κυρίας Περιφερειάρχη, στα ΜΜΕ, γίνεται φανερό, ότι όχι μόνο γνωρίζει αλλά έχει συμφωνήσει κιόλας, στη συγκεκριμένη κυβερνητική μεθόδευση και στους γενικότερους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας.



Κύριε Πρόεδρε,
Μπορεί η κ. Περιφερειάρχης, να έχει επιλέξει να είναι η φωνή της κυβέρνησης στα Ιόνια νησιά, αυτό όμως δεν της δίνει το δικαίωμα να προσπερνά και να υποτιμά το Περιφερειακό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση τον επτανησιακό λαό.
Το ζήτημα της αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων στα νησιά μας παραμένει πολύ σοβαρό και κρίσιμο. Εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των κατοίκων, την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα, το περιβάλλον και το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Το ζήτημα δεν είναι ΠΟΙΟΣ θα κάνει τη διαχείριση αλλά ΠΩΣ!
Ο επτανησιακός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Δε δεχόμαστε, το Περιφερειακό Συμβούλιο, να εμφανίζεται ως ένα άβουλο εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της όποιας κυβέρνησης, επειδή έτσι θέλει η πλειοψηφία.
Για το λόγο αυτό, ζητάμε η Περιφερειακή αρχή και εσείς ως Πρόεδρος, να συγκαλέσετε σε συνεδρίαση το Περιφερειακό συμβούλιο, άμεσα και πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Τις ημερομηνίες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας προφανώς τις γνωρίζετε.
Διαφορετικά αιτούμαστε την έκτακτη σύγκληση με βάση τον κανονισμό. Στη συνεδρίαση θα μπορούσαν να προσκληθούν και όλοι οι Δήμαρχοι των νησιών μας.
28/4/2020