To ναυάγιο, οι παιδικοί σταθμοί , οι εργαζόμενοι και οι προτεραιότητες του δημοτικού συμβουλίου




Δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζακύνθου σε σχέση με τις δύο πρόσφατες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φάνηκε για άλλη μια φορά ποιών τα συμφέροντα υπηρετούν η Δημοτική Αρχή μαζί με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.




Η Δημοτική Αρχή, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δημοτικών παρατάξεων (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης) έφερε ως κατεπείγον ζήτημα τα αιτήματα των ξενοδόχων και άλλων (όπως των εφοπλιστών και των μεγάλων τουριστικών εταιρειών) για έργα στο Ναυάγιο. Την ίδια στιγμή, όλοι μαζί, απέρριψαν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να συζητηθεί θέμα για τη λήψη άμεσων μέτρων και τη διεκδίκηση από την Κυβέρνηση μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων. Η Λαϊκή Συσπείρωση, συγκεκριμένα, κατέθεσε ψήφισμα που περιλάμβανε άμεσα μέτρα και διεκδικήσεις από την Κυβέρνηση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών.
Αυτό το θέμα θα έπρεπε να μπει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού αφορά τα μέτρα προστασίας και την υγεία των παιδιών μας!
Η δημοτική αρχή και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, όμως, αρνήθηκαν να μπει το ψήφισμα προς συζήτηση. Σημειώνουμε πως όλοι οι άλλοι συνδυασμοί στήριξαν τη Δημοτική Αρχή για να μη μπει το θέμα αυτό προς συζήτηση. 

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να στηρίξει το αίτημα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό, δηλαδή αυτοί που θα μείνουν άνεργοι ή θα έχουν μειωμένα εισοδήματα να έχουν απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, να μην τους κόβεται το ρεύμα και το νερό, και ο Δήμος να μην προβεί σε κατασχέσεις.

Ακόμη, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε αύξηση των τροφείων των παιδικών σταθμών, με πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί βρίσκονται στην ίδια λογική, στην λογική της ανταποδοτικότητας , το να πληρώνουμε δηλαδή ακόμη για την πρόσβαση των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση είχε πρόταση για κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς!

Αυτά, τη στιγμή που σήμερα έχουμε:
    • Περίπου 20.000 παραπάνω άνεργους στη Ζάκυνθο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο  πέρυσι
    • Χιλιάδες μικροεπαγγελματίες του νησιού να είναι σε απόγνωση
    • Τα δημοτικά σχολεία να ανοίγουν και τα παιδιά  μας θα πάνε με ελλιπή έως και μηδαμινά μέτρα ασφαλείας για την προστασία  της υγείας αυτών και των οικογενειών τους.

Ζήσαμε το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ και της «αειφόρου ανάπτυξης» της ΝΔ. Τη ζήσαμε αυτή την ανάπτυξη, που τάχα κερδίζουν όλοι το ίδιο, και τα λαϊκά στρώματα και τα μεγάλα συμφέροντα που κάνουν κουμάντο στο νησί, που οι εργαζόμενοι δουλεύουν ήλιο με ήλιο με πετσοκομμένα δικαιώματα, που αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις ήταν με το ένα χέρι στο λουκέτο, που η μικρομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι χτίζανε κάθε χρόνο και από ένα ξενοδοχείο με τις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τα υπερκέρδη τους ή αυγάτιζαν τα λεφτά στα σεντούκια τους!

Για το πολύ σοβαρό θέμα της  πολιτικής προστασίας, που ήταν το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για άλλη μια φορά φάνηκε η πλήρης ταύτιση της Δημοτικής Αρχής και όλων των άλλων συνδυασμών με την πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων, αφού όλοι μαζί υπερψήφισαν την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, παίρνοντας  και τα συγχαρητήρια που για  «πρώτη φορά ο Δήμος καταθέτει σχέδιο πολιτικής προστασίας».

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε τη γύμνια των σχεδίων αυτών, αφού στην ουσία πρόκειται για  ένα υποτυπώδη συντονισμό των ελάχιστων μέσων και δυνάμεων που υπάρχουνε σήμερα, και φυσικά τα σχέδια αυτά αναφέρονται κατόπιν εορτής, αφού γίνουν οι καταστροφές, χωρίς να προλαμβάνουν το κακό!

Εννοείται ότι δε γίνεται αναφορά στα σχέδια της πολιτικής προστασίας που έφερε η Δημοτική Αρχή, για το τί έργα θα γίνουν συγκεκριμένα ούτε πώς θα χρηματοδοτηθούν. Ούτε λέξη από τη Δημοτική Αρχή και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο για διεκδίκηση από την Κυβέρνηση ώστε να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό και να εξοπλιστούν οι υπηρεσίες, όπως πχ η Πυροσβεστική που έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. 

Φυσικά, λέξη δε λένε και για αύξηση από την Κυβέρνηση των απαραίτητων κονδυλίων για την αντιπυρική θωράκιση, την αντισεισμική, την αντιπλημμυρική, ενώ χαρακτηριστικό είναι το ότι αυτά που δίνονται τώρα δε φτάνουν για τίποτα (120.000 ευρώ). Ουσιαστικά, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πρόληψης, αλλά ούτε και η εξειδίκευση που χρειάζεται για το νησί μας! 

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η Δημοτική Αρχή και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις θα έκαναν κάτι διαφορετικό, από τη στιγμή που ακολουθούν πιστά τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων, μια πολιτική που λέει ότι για να γίνει οποιοδήποτε έργο πρέπει να αποδίδει κέρδη και τα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν αποδίδουν κέρδη ώστε να χρηματοδοτηθούν. Για άλλα έργα, όμως, υπάρχουν λεφτά, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των κατασκευαστικών εταιρειών, όπως πχ για τη μονάδα απορριμμάτων στο Λίβα, που θα στοιχίσει 20 εκατομμύρια ευρώ και μετά θα πληρώνουμε το σκουπίδι για χρυσάφι, πηγαίνοντας μάλιστα κόντρα στην διαλογή στην πηγή και στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού το κριτήριο λειτουργίας του εργοστασίου θα είναι τα κέρδη του ιδιώτη που θα το διαχειρίζεται.

Το συμπέρασμα, δυστυχώς, είναι ότι η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του νησιού μας είναι κυριολεκτικά εκτεθειμένα στις πυρκαγιές, τους σεισμούς, τις πλημμύρες.   


Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία του νησιού μας να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα!


Μένουμε δυνατοί για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους!

Αυτοί που χωρίς τη δύναμη τους δεν θα λειτουργούσε τίποτα είναι όλοι αυτοί
που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ & ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΤΕΘΕΙ:
Ή Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙ  Ή ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ!

29/5/2020