Στη Βουλή το «περιβαλλοντικό έγκλημα» - Τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα αποκάλυψε το ΚΚΕ (VIDEO)


Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που διευκολύνει τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «τρέξει» όλα τα ζητούμενα του κεφαλαίου, παρά τις έκτακτες συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί το Κοινοβούλιο. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο και θα διεξαχθεί την Τρίτη.



Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο θυσιάζει τις ανάγκες του λαού, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υπενθύμισε τη θέση του Κόμματος ότι δεν πρέπει να συζητούνται τόσο σοβαρά νομοσχέδια σε συνθήκες που δεν λειτουργεί πλήρως η Βουλή.

Υπενθυμίζουμε ότι η Βουλή έχει λάβει μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό όπως ο δραστικός περιορισμός των βουλευτών που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις. Στη σχετική συζήτηση που έγινε στη Διάσκεψη των Προέδρων, το ΚΚΕ τόνισε ότι θα πρέπει να συζητείται μόνο το νομοθετικό έργο που αφορά την πανδημία.

Για την ένσταση αντισυνταγματικότητας

Μέσω αυτού του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τα όποια εμπόδια έθετε μέχρι σήμερα η υφιστάμενη αδειοδοτική διαδικασία στην επιχειρηματική δράση, δίνοντας έμφαση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων.

Το νομοσχέδιο συνεχίζει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την προστασία του περιβάλλοντος, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να σηκώσει «κουρνιαχτό» αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας για ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που είναι εμφανέστατα αντισυνταγματικές. Επίσης, έθεσε θέμα παραβίασης του νόμου για το «επιτελικό κράτος», επειδή δεν τέθηκαν σε διαβούλευση όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

«Είναι φανερό ότι συνολικά το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και, μάλιστα, όχι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και βαθύτατα αντιλαϊκό. Και εμάς αυτό μας αφορά πρώτα απ΄ όλα και πάνω απ' όλα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καθώς, όπως εξήγησε, «επιδιώκει να υποτάξει το περιβάλλον και την προστασία στις προτεραιότητες που έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Αφού επισήμανε πως το Σύνταγμα γίνεται «λάστιχο» από τα αστικά κόμματα, σημείωσε πως μια σειρά διατάξεις του σχεδίου νόμου «παραβιάζουν έστω και αυτό το αστικό σύνταγμα που προβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος».


Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που καταργεί, για λογαριασμό του κεφαλαίου, την όποια περιβαλλοντική προστασία είχε απομείνει, ζήτησε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου,

Το νομοσχέδιο «απλοποιεί» τη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις, καταργεί την άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και την αντικαθιστά με μια απλή «βεβαίωση παραγωγού», διευκολύνει την υλοποίηση έργων διαχείρισης αποβλήτων, επιταχύνει την κατάρτιση των δασικών χαρτών, παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν τις Προστατευόμενες Περιοχές και τις περιοχές «Natura» και προχωρά σε νέα ρύθμιση για τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις, διαιωνίζοντας το καθεστώς της αυθαίρετης δόμησης με καθαρά εισπρακτικά κριτήρια.


Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Δυτική Θεσσαλονίκη ζουν με τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ για να μη θιγούν τα κέρδη των μετόχων του ομίλου.

Πρόσθεσε πως η Δυτική Μακεδονία μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων με την καύση απορριμάτων από τις τσιμεντοβιομηχανίες επίσης για τα κέρδη των μετόχων.