Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τη Δημοτική Αρχή Ζακύνθου για την καθαριότητα

Εδώ και χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, που σχεδιάζει και εφαρμόζει τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές, οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων αποψιλώνονται από προσωπικό και μέσα, με σοβαρές συνέπειες στις συνθήκες εργασίας και τις υπηρεσίες προς τους δημότες. Η σημερινή Δημοτική Αρχή αλλά και όλες οι προηγούμενες υλοποιούν αυτές τις πολιτικές με ιδιαίτερο ζήλο, δε διεκδικούν την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά–ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά ούτε και τα απαραίτητα μέσα.

Καθίσταται σαφές, πλέον, πως προετοιμάζεται η παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας και η διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες, με ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις στην τσέπη μας  και στις συνθήκες εργασίας!



Έτσι, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νησί χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτη: τα χόρτα μένουν άκοπα, τα σκουπίδια μας πνίγουν και μολύνουν ανεπανόρθωτα υδροφόρο ορίζοντα και θάλασσες! Παντού υπάρχει μια  εικόνα εγκατάλειψης, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν με όσα μέσα διαθέτουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας, οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του νησιού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αναδεικνύει το θέμα της καθαριότητας και της κοπής των χόρτων, όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια του ζακυνθινού λαού αλλά και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι μόνο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψήφισε το υποτιθέμενο σχέδιο πολιτικής προστασίας-που υπερψηφίστηκε απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ένα σχέδιο που δεν εξειδικεύει και δεν  προβλέπει σχεδόν καθόλου μέτρα πρόληψης από φυσικές καταστροφές.

Η  κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ζάκυνθος και ο λαός, λοιπόν, δεν είναι θέμα ανικανότητας ή αδιαφορίας, είναι ξεκάθαρα θέμα πολιτικής κατεύθυνσης: είναι η ίδια πολιτική που αφήνει το νοσοκομείο μας χωρίς γιατρούς, τα σχολεία μας χωρίς δασκάλους και υποβαθμίζει κάθε υπηρεσία και πλευρά της καθημερινότητάς μας!

Ο Ζακυνθινός λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματα του. Πρέπει να γίνει στάση ζωής η διεκδίκηση και απαίτηση προς την κάθε κεντρική και τοπική διοίκηση, για όλα τα ζητήματα!
Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κερδίζονται!

Κατόπιν τούτων, ερωτούμε και καλούμε τη Δημοτική Αρχή να απαντήσει δημοσίως και άμεσα προς ενημέρωση του Ζακυνθινού λαού:

1. Τί προσωπικό διαθέτει σήμερα η υπηρεσία καθαριότητας και με ποιές σχέσεις εργασίας; Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί και τί προτίθεστε να κάνετε σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού και τις προσλήψεις που χρειάζονται για την κάλυψη των κενών θέσεων;

2. Θα διαθέσετε μόνιμα προσωπικό (καθαριότητας, χειριστές κλπ) και μηχανήματα στις δημοτικές ενότητες για τις ανάγκες των χωριών;

3. Ποιές  ενέργειες κάνατε μέχρι σήμερα, και τί προτίθεστε να κάνατε σχετικά με την ανακύκλωση με διαλογή στη πηγή και τα πράσινα σημεία;