ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΟΞΥΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΜΟΝΟ Ο ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ

φώτο αρχειου
Στις 10-6-20, ο συνδυασμός μας κοινοποίησε ανακοίνωση, προς την Δημοτική Αρχή και δημόσια, με τρεις στοχευμένες ερωτήσεις ως προς την καθαριότητα. Οι ερωτήσεις ήταν οι εξής:

1. Τί προσωπικό διαθέτει σήμερα η υπηρεσία καθαριότητας και με ποιές σχέσεις εργασίας; Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί και τί προτίθεστε να κάνετε σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού και τις προσλήψεις που χρειάζονται για την κάλυψη των κενών θέσεων;

2. Θα διαθέσετε μόνιμα προσωπικό (καθαριότητας, χειριστές κλπ) και μηχανήματα στις δημοτικές ενότητες για τις ανάγκες των χωριών;

3. Ποιές  ενέργειες κάνατε μέχρι σήμερα, και τί προτίθεστε να κάνετε σχετικά με την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και τα πράσινα σημεία;



Αντί, όμως, η Δημοτική αρχή (που καθυστέρησε πάνω από ένα μήνα να βάλει το θέμα για συζήτηση), να απαντήσει συγκεκριμένα στα ερωτήματα μας, προτίμησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, να μιλήσει γενικά για το  πόσο δύσκολη κατάσταση παρέλαβε από τους προηγουμενους και πόσο καλά κάνει την δουλειά της, αφού, όπως μας διαβεβαίωσε, ‘’η Ζάκυνθος δεν ήταν ποτέ πιο καθαρή από φέτος’’!!!! Μετά την πίεση του προέδρου των εργαζομένων της καθαριότητας, προέδρων τοπικών κοινοτήτων αλλά και την δική μας, παραδέχτηκε ότι δεν θα παράσχει μόνιμους εργαζόμενους καθαριότητας και μηχανήματα στις δημοτικές ενότητες, ότι δεν έκανε τίποτα για την ανακύκλωση αλλά και ούτε πρόκειται να κάνει, γιατί απλά δεν είναι στις προτεραιότητες της!

Έχουμε πει πολλές φορές πως το ζήτημα  της διαχείρισης των απορριμμάτων και της καθαριότητας δεν είναι  πρόβλημα  ούτε ανικανότητας ούτε και τεχνικό, είναι βαθύτατα πολιτικό: είναι η στρατηγική της ΕΕ και των Ελληνικών κυβερνήσεων, που μεθοδικά μεταφέρουν υπηρεσίες στους δήμους, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση.

Αυτή η στρατηγική βρίσκει διαχρονικά σύμφωνες και όλες τις δημοτικές αρχές αλλά και όλες τις δημοτικές παρατάξεις, που το παίζουν δήθεν ‘’αυτοδιοικητικές’’ αλλά εφαρμόζουν  μέχρι κεραίας τις πολιτικές των κομμάτων που τις στηρίζουν!

Έτσι, μεθοδικά προωθείται η άποψη ότι η ιδιωτικοποίηση είναι αναπόφευκτη για να λυθεί το πρόβλημα της αποκομιδής και της καθαριότητας, μεθοδικά ντύνουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους με όμορφα λόγια,  όπως “κυκλική οικονομία, πληρώνω όσο πετάω” κ.α. Όμως, δεν μας λένε, τελικά ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Πόσο θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη για να χρηματοδοτηθεί αυτή η πολιτική;


Στη Ζάκυνθο έχουμε πλέον αποκτήσει πλούσια πείρα για το τί σημαίνει ιδιωτικοποίηση, και με την ανακύκλωση στο ΚΔΑΥ και  στο ΛΙΒΑ αλλά και με τον εργολάβο που άλλαξε τους λαμπτήρες του δημοτικού φωτισμού για τους οποίους θα πρέπει να δώσουμε 15,000,000 συν οσα ακομη χρειάζονται για την συντήρηση του δικτύου. Ηδη, στην τελευταια αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, προβλεπονται ποσά στα πλαίσια παράδοσης μερους της καθαριοτητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες! Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ενοικίαση 2 απορριμματοφόρων για 3 μήνες με 250.000€,  η  παραχώρηση σε ιδιώτη της διαχείρισης των ογκωδών έναντι  24.800€ και σε εργολάβο μέρους της πεζής  καθαριότητας έναντι  24.800€.  

H εικόνα εγκατάλειψης του νησιού και των αδιεξόδων στην αποκομιδή, την  κοπή των χόρτων και την πεζή καθαριότητα δεν είναι μόνο κατόρθωμα της σημερινής δημοτικής αρχής άλλα και όλων των προηγουμένων.  Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στην υπηρεσία της καθαριότητας,  πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες τους  δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού.

Η κατάσταση δεν σώζεται  ούτε με 4μηνες και 2μηνες προσλήψεις ούτε με εράνους των προέδρων των χωριών άλλα ούτε και με  τον εθελοντισμό κάποιων συμπολιτών μας, που με  ανιδιοτέλεια και αγνά αισθήματα προσφοράς προσπαθούν να καθαρίσουν τις περιοχές τους, άλλα δυστυχώς και αυτή τους η προσπάθεια γίνεται αντικείμενο καπηλείας  με  ιδιοτέλεια  από τη Δημοτική Αρχή.
           Εμείς ξεκάθαρα λέμε πως ο εθελοντισμός, για να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα, πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται με δυναμική διεκδίκηση προς  Δήμο-Περιφέρεια-Κυβερνηση ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εχουμε σε ολους τους τονους διατρανώσει οτι η μονη λυση  στο πρόβλημα της καθαριότητας και των απορριμμάτων ειναι να  ακυρωθεί  η  κατασκευή αυτού του περιβαλλοντολογικού εκτρώματος στο ΛΙΒΑ (αφού και η δημοτική αρχή διαφωνει  με την διαδικασία όπως λέει) και να δοθούν  τα 20.000.000 που θα στοιχίσει η κατασκευή του στην ανακύκλωση με Διαλογή στη Πηγή, για αγορά απορριμματοφόρων, κάδων, των απαραίτητων μηχανημάτων, χορτοκοπτικών μηχανημάτων,γερανών,  σαρώθρων, ειδών ένδυσης για τους εργαζόμενους κλπ 

Παράλληλα πρέπει  η δημοτική αρχή να  διεκδικήσει :
    • Από την Κυβέρνηση να επιστρέψει την χρηματοδότηση προς τους Δήμους που έχει παρακρατήσει όλα αυτά τα χρόνια
    • Την πρόσληψη μονίμου προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες του Δήμου.

Ο Ζακυνθινός λαός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα: 
        ◦ γιατί η περιβαλλοντική επιβάρυνση στο νησί θα είναι μεγαλύτερη μέρα με την μέρα, και με την κατάσταση των απορριμμάτων, μετά και από  τους περιβαλοντοκτόνους νόμους που ψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ. 
        ◦ γιατί η πανδημία και η επερχόμενη οικονομική κρίση θα μας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο οικονομικά, ενώ η Κυβέρνηση με τους συμμάχους της, με αφορμή την πανδημία, θα προσπαθήσει να νομοθετήσει ακόμη πιο αντιδραστικά, αντιλαϊκά νομοσχέδια για να την ‘’βγάλουν λαδι’’ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και να στείλουν το λογαριασμό πάλι στο λαό.

Φρένο σε αυτή την πολιτική αλλά και λύση προς όφελος του μπορεί να δωσει  μόνο ο ίδιος ο λαός, μέσα από το λαϊκό κίνημα, την οργάνωση του και την πάλη του  και να  διεκδικήσει   μια Ζάκυνθο και μια ζωή που μας αξίζει!