Πρόταση ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για μείωση δημοτικών τελών


 Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα και με σαφήνεια για το θέμα των ανταποδοτικών τελών: η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να γίνει γενναία μείωση στα δημοτικά τέλη έως ότου να  καταργηθούν διότι αποτελούν μια εξόφθαλμα επαχθή μορφή φορολογίας. 

Βέβαια, ο Δήμος, ως συνέχεια  του αστικού κράτους,  με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει αλλά και τη δημοσιονομική πειθαρχία, είναι υποχρεωμένος να έχει ανταποδοτικότητα (τέλη, φόροι, συνδρομές, τροφεία), που μάλιστα ξεπερνάει ακόμη και το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Επίσης, η λογική να στηρίζεται όλη η λειτουργία του Δήμου σε ανταποδοτική βάση, αυτή των «ιδίων εσόδων», υιοθετείται και από όλες τις άλλες παρατάξεις, εντός και εκτός διοίκησης. Είναι κεντρική επιλογή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Εμείς, από την άλλη, διεκδικούμε όλα τα παρακρατηθέντα και την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των υπηρεσιών που ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες. Απαιτούμε τη φορολόγηση του κεφαλαίου, ιδιαίτερα του μεγάλου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ειδικά αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε μια νέα οικονομική κρίση, η οποία επιταχύνθηκε  από την πανδημία του κορονοϊού, εξαιτίας και της κυβερνητικής πολιτικής, πλήττει ήδη το Ζακύνθινό λαό και ιδιαίτερα τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες τους αγρότες, τις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑμΕΑ.

Γι αυτούς του λόγους προτείνουμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο την υπερψήφιση της πρόταση μας για την :

– Μείωση των δημοτικών τελών

– Κατάργηση των δημοτικών τελών και φόρων σε όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή εργασίας,

– Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεων που βρίσκονται σε  εξέλιξη από το Δήμο, είτε έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους 6 μήνες,

– Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου,

– Κατάργηση των δημοτικών τελών και φόρων για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000€ και μείωση 50% για όλους τους υπόλοιπους.

Σε αντιστάθμισμα για την μείωση των εσόδων του Δήμου προτείνουμε  τον διπλασιασμό των τελών στα μεγάλα  Ξενοδοχεία,  τις Τράπεζες και αλυσίδες Super Markets, και διεκδίκηση σχετικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και όλο το λαό της Ζακύνθου να παλέψουν για να ανατραπεί αυτός ο αντιλαϊκός σχεδιασμός!