Λαϊκή Συσπείρωση: «Η διεκδίκηση και η οργάνωση των μικροεπαγγελματιών της Ζακύνθου είναι μονόδρομος για να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης»

 


Εκατοντάδες επαγγελματίες της εστίασης, στο εμπόριο και αυτοαπασχολούμενοι στην Ζάκυνθο αλλά και πανελλαδικά βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω των επιπτώσεων των “lockdown” και της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. 

Στα τεράστια προβλήματα των μικροϊδιοκτητών, αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων συγκαταλέγονται η αύξηση των χρεών τόσο προς τους προμηθευτές όσο και προς το κράτος και τους δήμους, η σοβαρή μείωση των τζίρων τους, η αδυναμία πληρωμής των πάγιων υποχρεώσεών τους (ενοίκια, ΕΦΚΑ, ρεύμα, δημοτικά τέλη κ.α.)

Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη, αφού δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας,  όταν έπρεπε, αλλά ούτε και τώρα .Το νοσοκομείου της Ζακύνθου παραμένει υποστελεχωμένο, όπως και τα κέντρα υγείας στα χωριά, δεν  κάνει τίποτα για τον συνωστισμό στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, σχολεία, σχολικά λεωφορεία κ.α,  που αποδεικνύονται υγειονομικές βόμβες και δεν  παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Από την πρώτη στιγμή οι δημοτικοί σύμβουλοι  της Λαϊκής  Συσπείρωσης εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου ζήτησαν  μέτρα ελάφρυνσης του Ζακυνθινού λαού. Η  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το περασμένο Ιούνιο για μείωση τελών και φόρων για τις λαϊκές οικογένειες και τους μικροεπαγγελματίες έμεινε στα χαρτιά λόγο της άρνησης της δημοτικής αρχής να την εφαρμόσει. Όσον αφορά την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης που κατέφυγε η παράταξη του κ Αρμένη , αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι οι Λαϊκές οικογένειες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους θεσμούς του αστικού κράτους.

Τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι άλλες  δημοτικές παρατάξεις που στηρίζονται από  ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ παρά τα λόγια συμπόνιας,  είναι το ίδιο υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση, γιατί συμφωνούν και στηρίζουν τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, τις πολιτικές που έχουν πετσοκόψει την χρηματοδότηση των δήμων και τους έχουν μετατρέψει σε έναν ακόμη φορομπηχτικό μηχανισμό. 

Γι αυτούς τους λόγους,  οι επαγγελματίες της εστίασης, στο εμπόριο, αυτοαπασχολούμενοι, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους εκπροσώπους αυτής της πολιτικής. Ο συντονισμός η διεκδίκηση και η οργάνωση των μικροεπαγγελματιών του κλάδου είναι μονόδρομος για να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης.

Απαιτούμε την υλοποίηση της προαναφερόμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, καταγγέλλουμε την  στάση της κυβέρνησης και ζητάμε την άμεση ικανοποίηση  των αιτημάτων  των επαγγελματιών για: 

 •  Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις  για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία  και γενναία μείωση για το υπόλοιπο διάστημα. Απαλλαγή από τα ενοίκια των σχολικών κυλικείων.
• Απαλλαγή από τέλη κοινόχρηστων χώρων (τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων) έτους 2020 σε επιχειρήσεις κλειστές η όσες  περιόρισαν την δραστηριότητα τους για τους ίδιους λόγους.
 • Απαλλαγή επιχειρήσεων από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%
 • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών τους στην εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
• Ο τρέχον κύκλος “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
• Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
• Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
• Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
• Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για άλλους τους μικροεπαγγελματίες.
• Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς  όρους και προϋποθέσεις.

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

    • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νησιού μας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να στελεχωθεί το Νοσοκομείο και η ΜΕΘ άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 
• Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
• Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
• Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, επαναλαμβανόμενα τεστ και τάξεις μέχρι 15 παιδιά.