Η ΤΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ Χρειάζεται αγώνας διαρκείας για την προστασία της υγείας του λαού μας

 Η πανδημία φουντώνει και η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα. Χρειάζεται αγώνας διαρκείας για την προστασία της υγείας του λαού μας. Να παρθούν όλα τα μέτρα για να προχωρήσει γρήγορα ο μαζικός εμβολιασμός», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ.


Η Κομματική Οργάνωση Ζακύνθου του ΚΚΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας μπήκε μπροστά, διεκδικώντας μέτρα πρόληψης και για τον λαό της Ζακύνθου. Προώθησε αιτήματα των μαζικών φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των υγειονομικών του νησιού μας μέσα στη Βουλή, στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, διεκδικώντας ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, μέτρα για την προστασία και την ανακούφιση των εργαζόμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης κ.ά.».


Ο λαός της Ζακύνθου, υπογραμμίζει, «γνωρίζει πολύ καλά από την ίδια του την πείρα ότι, παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια, η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών που έχουν στόχο να παραπεμφθούν όλα στην ατομική ευθύνη, γιατί η πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία λογίζονται ως κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του. Επίσης, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η αναγκαιότητα ενός θωρακισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και το ότι ο ιδιωτικός τομέας Υγείας ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες συνεχίζει να κάνει "χρυσές δουλειές". Την ίδια στιγμή τα δωράκια στους κλινικάρχες έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Το δημόσιο αγαθό της Υγείας πρέπει να είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με υποδομές και όλο το αναγκαίο προσωπικό».


Διαψεύστηκαν, σημειώνει, «με τον πιο τραγικό τρόπο όλοι αυτοί από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησαν την πολιτική της δήθεν αρμονικής συνύπαρξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, της απαξίωσης ή και του κλεισίματος μιας σειράς κρίσιμων υγειονομικών μονάδων, όπως τα κέντρα υγείας στο νησί μας ή το νοσοκομείο Θώρακος στην Πάτρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ το έκλεισε και τώρα η ΝΔ αρνείται πεισματικά να το θέσει ξανά σε λειτουργία. Σε όλη την Ελλάδα οι ΜΕΘ μετριούνται στα δάχτυλα, ενώ η ΜΕΘ που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο νοσοκομείο του νησιού μας υπολειτουργεί». Πάρα πολλοί γιατροί και νοσηλευτές, υπογραμμίζει, «λείπουν και από το νοσοκομείο μας, αυτό, σε συνδυασμό με τη γενικότερη έλλειψη υποδομών διαχείρισης των περιστατικών με κορονοϊό, οδηγεί στην υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών Υγείας, την ελλειπή παρακολούθηση ασθενών με χρόνια νοσήματα. Έτσι, πολλοί ασθενείς με χρόνια νοσήματα έχουν καθυστερήσει ή διακόψει την παρακολούθησή τους στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να απορρυθμίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, αλλά και την τσέπη όσων τελικά αναγκάζονται να μετακινηθούν εκτός Ζακύνθου».


Το φάρμακο, το εμβόλιο, προσθέτει, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τον λαό πραγματικό ιδιοκτήτη όλων όσων παράγει, απαλλαγμένο από το καπιταλιστικό κέρδος και το κυνήγι των επικίνδυνων ανταγωνισμών. Ο ελληνικός λαός, οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης και όλου του κόσμου συνολικά, αποξενώνονται, πάνω απ’ όλα, απ' τα ίδια τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων, όπως προηγουμένως η ταχύτητα της επιστημονικής έρευνας και της έγκρισής τους, καθορίζονται με κριτήριο τα κέρδη, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, την πατέντα, τα εμπορικά απόρρητα και τα παζάρια με τις φαρμακοβιομηχανίες και όχι με κριτήριο την ανάγκη προστασίας της ζωής και της υγείας των λαών».


Το ΚΚΕ, αναφέρει, «υπογραμμίζει την ανάγκη όλα τα εμβόλια, που πιστοποιούνται ως ασφαλή και αποτελεσματικά, να αξιοποιηθούν για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού και να γίνουν άμεσα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να έρθουν στην χώρα μας όλες οι απαραίτητες δόσεις για την κάλυψη όλου του πληθυσμού και από κάθε κατεύθυνση, όχι μόνο τα εμβόλια από ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, κλπ., αλλά και από Ρωσία και Κίνα, από παντού, αφού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και βέβαια θα έπρεπε να έχει ήδη καταρτιστεί ένα πρόγραμμα εμβολιασμού ο οποίος φυσικά θα πρέπει να επαναλαμβάνεται».


Αυτή τη στιγμή, συνεχίζει, «στο νησί μας τα εμβόλια είναι ελάχιστα, για την ηλικιακή ομάδα 60 - 64 ετών δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να καθυστερεί συνολικά ο εμβολιασμός, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οργάνωση του εμβολιασμού, αντίθετα φορτώνει ένα ακόμα καθήκον στο ήδη υπερκορεσμένο νοσοκομείο ενώ τα κέντρα υγείας είναι πλήρως αποδυναμωμένα και δεν μπορούν να παίξουν τέτοιο ρόλο. Με ποιο προσωπικό και με ποιες υποδομές θα πραγματοποιηθεί γρήγορα το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού στη Ζάκυνθο;»


Σε σχέση με τον εμβολιασμό, συμπληρώνει, «ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ακτύπης προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και λέει ότι θα προσπαθήσει να λύσει το ζήτημα με ενέργειες του στο υπουργείο, ταυτόχρονα, συνεχίζει να βαφτίζει το κρέας ψάρι σχετικά με την κατάσταση στο νοσοκομείο. Είναι άλλο ζήτημα η αυτοθυσία που δείχνουν οι υγειονομικοί μας και άλλο αυτό που λέει ο βουλευτής της ΝΔ ότι γίνεται προσπάθεια από τον ίδιο και την κυβέρνηση και ότι όλα βαίνουν καλώς. Ο κ. Ακτύπης για όλα τα ζητήματα προωθεί σταθερά την πολιτική της κυβέρνησής του και στη συνέχεια παριστάνει ότι διεκδικεί και ενδιαφέρεται, όπως για παράδειγμα έκανε πρόσφατα και με την ερώτησή του στη Βουλή για την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού λίγες μέρες πριν λήξει η κυνηγετική περίοδος, ή για τους δασικούς χάρτες κ.ά.. Η διπροσωπία και ο εμπαιγμός σε όλο τους το μεγαλείο».


Το μόνο σίγουρο, σημειώνει, «είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, φέτος, εν' μέσω πανδημίας, μείωσε τη χρηματοδότηση για την Υγεία και για την αντιμετώπιση της επιδημίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη. Ένα γαλλικό Rafale λιγότερο να έπαιρναν, θα μπορούσαν να εξοπλίσουν όλες τις ΜΕΘ και να φτιάξουν διπλάσιες κλίνες, να προσλάβουν χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές μέσα σε μια μέρα! Αυτό θα μπορούσε να γίνει... Και τώρα δίνονται για τα Rafale που θα έρθουν, όποτε έρθουν, για τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς που έχουν τα μονοπώλια και βεβαίως αυτοί που τους υπηρετούν στα κράτη - μέλη της ΕΕ, στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ».


Με βάση και τα παραπάνω, τονίζει, «έχει σημασία να πούμε ότι διαδηλώσεις όπως αυτή που έγινε πρόσφατα στο νησί μας, με συνθήματα «όχι στη μάσκα», «όχι στο εμβόλιο», «έξω τα Κόμματα», «αλήτες - προδότες πολιτικοί» κλπ., είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση. Τα συνθήματα αυτά είναι αντιεπιστημονικά, σκοταδιστικά και τα έχουμε ξανακούσει… Εξυπηρετούν την κυβέρνηση για να αποπροσανατολίζει από το κύριο που είναι η πολιτική της που βλέπει ως κόστος τα λαϊκά δικαιώματα».


Η λογική της πρόσφατης κινητοποίησης, συνεχίζει, «βοηθάει την κυβέρνηση να τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη, να στρέφεται ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα που διεκδικεί και να εντείνει την καταστολή. Διευκολύνει τη μεγαλοεργοδοσία που πιέζει για νέα ακόμα μεγαλύτερα προνόμια, να λειτουργούν οι μεγάλοι χώροι δουλειάς χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Η γνήσια αγανάκτηση των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων του νησιού μας, όσων είναι άνεργοι ή ζουν με επιδόματα που δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες αυτών που έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους, των αγροτών που δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, πρέπει να εκφραστεί με αγώνα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας και όχι με αντιδραστικά και σκοταδιστικά συνθήματα που είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών».


Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, καταλήγει η ανακοίνωση, «αυτός ο ιός θα γιατρευτεί, αυτό που δεν γιατρεύεται είναι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Γι' αυτό χρειάζεται αγώνας διαρκείας για την προστασία της υγείας».