ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ, ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ! 26 ΙΟΥΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου,  με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών ενώνει τη φωνή του με όλους εκείνους που λένε όχι στις εξαρτήσεις, όχι στα ναρκωτικά!

  Οι ανάγκες μας για μια ζωή με ισότιμα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, δε χωράνε σε μια κοινωνία που θέλει εμάς και τα παιδιά μας ναρκωμένα, θολωμένα και άβουλα, συμβιβασμένα με τη σημερινή βαρβαρότητα.

  Στο νησί μας, ειδικότερα, η άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού (πχ Λαγανάς) αλλά και η πανδημία έστρωσε το έδαφος όχι μόνο για την αύξηση της χρήσης των ναρκωτικών αλλά και για την διάδοση της ναρκωκουλτούρας.

  Όπως η Ε.Ε. και οι Κυβερνήσεις μας λένε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι  ατομική μας ευθύνη για να κρύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες αλλά και να ενισχύσουν περαιτέρω την εμπορευματοποίηση της Υγείας, έτσι βαφτίζουν και την εξάρτηση «ατομική επιλογή» ή «ατομική ελευθερία», για να θεωρείται ο κάθε χρήστης μοναδικός υπεύθυνος γι’ αυτή!

   Γι’ αυτό και η ΕΕ, oi κυβερνήσεις και τα κόμματα της  (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ) μας παρουσιάζουν ως δήθεν προοδευτικό και ακίνδυνο μέτρο τη νομιμοποίηση των λεγόμενων «μαλακών» ναρκωτικών, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για μια τεράστια μπίζνα δισεκατομμυρίων, με τραγικές συνέπειες στην αύξηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης.

    Η μια και μοναδική δομή πρόσληψης που λειτουργεί στο νησί μας (Κέντρο Πρόληψης Ζακύνθου ‘’Στοργή’’)  είναι υποστελεχωμένη και ο Δήμος την απαξιώνει και δεν αποδίδει τα χρήματα που είναι υποχρεωμένος να δώσει για την ομαλή λειτουργιά της. Συγκεκριμένα, ο Δήμος πρέπει να καταβάλλει κάθε χρόνο 15.000€ που, δυστυχώς, ούτε η  δημοτική αρχή του κ Μποζίκη, ούτε του κ Κολοκοτσά, αλλά ούτε του κ. Αρετάκη μέχρι στιγμής έχει καταβάλει!

   Το μέλλον, όμως,  το δικό μας και των παιδιών μας είναι ασύμβατο με τα ναρκωτικά και τη ναρκωκουλτούρα! Γι’ αυτό, διεκδικούμε:

    •     Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες θεραπευτικές κοινότητες «στεγνών» προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια, ανάλογα με τις ανάγκες. Προγράμματα που θα στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη, με εξειδίκευση στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών.
    •     Ενίσχυση του ρόλου του Κέντρου Πρόληψης Στοργή. Να καλύψει η Δημοτική Αρχή  άμεσα τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το Κέντρο.
    • Ενίσχυση του έργου της “Στοργής”  για εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.   
    •  Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. 
    • Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
    •     Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.
    •     Παύση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης. Πρόληψη και απεξάρτηση δημόσια και δωρεάν για όλους, με ενίσχυση των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
    •     Όχι στη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης. Κανένας αντιεπιστημονικός διαχωρισμός των ναρκωτικών σε “σκληρά – μαλακά”.
    •     Όχι στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.
    •     Μέτρα για την προστασία όλων των τοξικοεξαρτημένων από την πανδημία του κορωνοϊού.
    •     Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης, με σκοπό την πρόληψη των υποτροπών και την ενδυνάμωση του κινήτρου θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, ειδικά ενόψει μίας νέας καραντίνας.
    • Να δημιουργηθεί  στην Ζάκυνθο θεραπευτική κοινότητα στεγνού προγράμματος (ΚΕΘΕΑ)