Σχετικά με την απόφαση της ΠΙΝ για «Λειτουργία φαρμακείων Π. Ε Ζακύνθου πέραν από τις κανονικές ώρες λειτουργίας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας».

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε το θέμα αυτό για συζήτηση στη συνεδρίαση του Π.Σ. μετά την αναστάτωση που επέφερε στους φαρμακοποιούς της Ζακύνθου, η απαράδεχτη ρουσφετολογική απόφαση της Περιφερειακής Αρχής -προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένα και μοναδικό φαρμακείο- τα φαρμακεία της Ζακύνθου να λειτουργούν πέραν από τις κανονικές ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. 

  Ήταν φανερό πως η ΠΙΝ και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζορμπάς με την απόφαση αυτή άνοιγαν, ουσιαστικά, τον ασκό του Αιόλου. Έφερναν καθοριστικό κτύπημα στο δικαίωμα της Κυριακής Αργίας αλλά και στο αναφαίρετο δικαίωμα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου να καθορίζει αυτός, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας, το πρόγραμμα των διημερευόντων και των διανυκτερευόντων φαρμακείων καθώς και των εφημερευόντων τις Κυριακές φαρμακείων. 

Επίσης η απόφαση αυτή αποτελούσε, κατά την γνώμη μας, το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση του ωραρίου και στα άλλα νησιά. Ο Φ.Σ.Ζ. σε γενική συνέλευση των μελών του ομόφωνα τάχθηκε κατά της απόφασης της ΠΙΝ. Η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου καταλήγει: «… Η απόφασή σας συνιστά δυσβάστακτο φορτίο για τους φαρμακοποιούς της νήσου μας μη δυνάμενο να έρθει εις πέρας. Μάλιστα η εν λόγω απόφασή σας ελήφθη παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του συλλόγου μας και παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχη περίπτωση πριν περίπου ένα έτος είχατε αποφασίσει αντίθετα, αποδεχόμενοι επί της ουσίας τις αιτιάσεις μας».

Ο κ. Πρόεδρος του Π.Σ. και για το θέμα αυτό που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση ακολούθησε την ίδια, λανθασμένη κατά την άποψη μας, ταχτική. Όταν, όμως, έφερε το θέμα αυτό σαν ΕΗΔ προς έγκριση ή απόρριψη στο Π.Σ., ο κ. Ζορμπάς ζήτησε τον λόγο και είπε πως αποσύρει την απόφαση του γιατί «…δεν ήξερε πως ο Φ.Σ.Ζ. είχε αρνητική άποψη…».

Μετά από την εξέλιξη αυτή το θέμα δεν συζητήθηκε αφού πανηγυρικά δικαιώθηκαν οι φαρμακοποιοί της Ζακύνθου. Εμείς, όμως, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

α) Θα απέσυρε η Περιφερειακή αρχή την απόφασή της αν το θέμα δεν ερχόταν προς συζήτηση στο Π.Σ.;

β) Η δικαιολογία του κ. Αντιπεριφερειάρχη ότι «δεν ήξερε την άποψη του Φ.Σ.Ζ.» είναι χειρότερη και από την πράξη της έκδοσης της απαράδεχτης απόφασης. Και τούτο γιατί, αν λέει την αλήθεια, είναι απαράδεχτος γιατί δεν επικοινώνησε πριν -άσε που υπήρχε σχετική απόφαση του Φ.Σ.Ζ. από το 2018 που έπρεπε να την γνωρίζει- με τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Φ.Σ.Ζ., ενώ αν λέει ψέματα και το γνώριζε είναι διπλά απαράδεχτος.

γ) Είναι φανερό ότι η απόφαση αυτή αποτελούσε πολιτική επιλογή της Τοπικής Διοίκησης και συνέχεια της προσπάθειας των Περιφερειακών Αρχών, στην υλοποίηση όλων των αντεργατικών νόμων, με τελευταίο το χτύπημα του κ. Χατζηδάκη, που καταργούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και την Κυριακή Αργία.

δ) Η απόσυρση της απαράδεχτης απόφασης της ΠΙΝ αποτελεί νίκη των φαρμακοποιών της Ζακύνθου, είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων τους και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.