ΤΕ ΚΚΕ : Οχι στην εμπορευματοποίηση και την εκμετάλλευση του ναυαγίου και των φυσικών πόρων του νησιού

 

Ανακοίνωση της τομεακής Επιτροπής  Ζακύνθου του ΚΚΕ, για τη διαχείριση του Ναυαγίου και τα προβλήματα στην ορεινή Ζάκυνθο


Το ναυάγιο και ο ορεινός όγκος της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί πόλο έλξης αλλά και σύγκρουσης ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.


Η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει μία ανώνυμη εταιρεία τη «Ναυάγιο Ζακύνθου Α.Ε.» η οποία θα εξυπηρετήσει τους τουριστικούς ομίλους που έχουν βάλει στο μάτι την περιοχή σε βάρος των μικρών ιδιοκτητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο 39 του σχεδίου της διαβούλευσης, αναφέρει ότι «Η εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς”. Είναι επίσης χαρακτηριστική η πρόβλεψη , ότι θα προχωρήσει σε κατασκευές, έργα κλπ “ κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί αιγιαλού και της δασικής νομοθεσίας, για λόγους μείζονος σημασίας δημοσίου συμφέροντος”. Αυτή η “δυνατότητα”, προβλέπεται από τον πρόσφατα ψηφισθέντα περιβαλλοντικό νόμο και αποκαλύπτει την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ για τη δήθεν προστασία του Περιβάλλοντος, άλλα και τη στρατηγική έντασης της εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος και των αιγιαλών στο βωμό των μονοπωλιακών ομίλων στον τουρισμό.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πρακτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων. Ιδιαίτερα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε μέτρα ώστε να επιτρέπονται μεγάλα επενδυτικά έργα σε αιγιαλούς και παραλίες, και σε περιοχές NATURA, ακόμα και με την πρόβλεψη της αποκλειστικής χρήσης τους.

Έτσι στρώθηκε το έδαφος στη ΝΔ να προχωρήσει στην παραχώρηση όλης της περιοχής σήμερα στην υπό σύσταση εταιρεία. Από κοντά, η περιφερειακή, δημοτική αρχή και άλλοι παράγοντες παζαρεύουν τη συμμετοχή τους στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Σ αυτή την κατεύθυνση έγινε η περίφημη «αγορά» των 15.000 στρεμμάτων γης στα ορεινά της Ζακύνθου από τον όμιλο Pimana S.A. του εμίρη του Κατάρ. .

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΣΔΙΤ, ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ, ΩΣΤΕ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ “ΚΑΘΑΡΗ” ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ

Σ αυτή τη βάση θα προστεθούν νέα χαράτσια για το λαό και τους τουρίστες ως ανταποδοτικά τέλη, ενώ είναι εξασφαλισμένη η κρατική χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων της ΕΕ, ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις.

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης και για τις πρόσφατες εξελίξεις έχουν και οι διαχρονικά εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ που υλοποιούν ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΎΟΥΝ στο ακέραιο τις εκάστοτε κυβερνητικές κατευθύνσεις.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά το ΚΚΕ που επανειλημμένα έχει καταγγείλει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και συμβάλλει με τη δράση του στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αστική πολιτική που δίνει φτηνό χρήμα στην μονοπωλιακή εκμετάλλευση όλων των φυσικών πόρων και κοινωνικών αναγκών, που εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, των λαϊκών δυνάμεων, με μισθούς πεινάς, και συντάξεις φιλοδώρημα, την ίδια στιγμή που επιδιώκει με τους συνδικαλιστικούς νομούς να ξεδοντιάσει το συνδικαλιστικό κίνημα.

Το ναυάγιο, η ευρύτερη περιοχή, χρειάζονται προστασία, διαχείριση, ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, κι όχι την ένταση της εκμετάλλευσης και της εμπορευματοποίησής τους με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματιών στον τουρισμό.

Η διαχείριση των ορεινών όγκων και των αιγιαλών, όπως και του ναυαγίου πρέπει να είναι κρατική μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών, με την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων (χρηματοδότηση, μέσα, υποδομές κλπ), παράλληλα να εξασφαλίζεται η προστασία και η ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Η ανάπτυξη της ορεινής Ζακύνθου προς όφελος των εργαζόμενων και των κατοίκων, με τα απαραίτητα έργα υποδομής σε διάφορους κρίσιμους τομείς για τη ζωή και την καθημερινότητα, είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από την πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ. Οι σχεδιασμοί τους συνδέονται με την πολιτική χρήσης γης, την εκχώρηση της κρατικής περιουσίας στους ομίλους, την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης του φυσικού-δασικού πλούτου.

Η ανάπτυξη τους οδηγεί σε ελλείψεις και στην υποβάθμιση:

– της προστασίας υγείας των κατοίκων, για αυτό και δεν έχουν κάνει τίποτα ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα αλλά ούτε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Κέντρο Υγείας που υπολειτουργεί και δεν έχει καν γιατρό.

– της ποιότητας ζωής των κατοίκων για αυτό υπάρχουν ακόμα σπίτια της περιοχής που δεν είναι έχουν ρεύμα και νερό και οι κάτοικοι πληρώνουν ακριβά για νερό από υδροφόρα.

Η πραγματικότητα είναι ότι μπροστά στα κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν από την εκμετάλλευση της ομορφιάς του τόπου μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν υπολογίζουν ούτε την προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς των ορεινών όγκων, ούτε τις περιοχές natura, ούτε τις ανάγκες των κατοίκων. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η καταστροφή της αγροτικής καλλιέργειας και της κτηνοτροφίας. Η εικόνα από την Κεφαλονιά απέναντι με τις ανεμογεννήτριες στα βουνά μαρτυρούν τι σημαίνει ανάπτυξη για το κεφάλαιο..

Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν κανένα συμφέρον από αυτή την ανάπτυξη. Κόντρα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και άλλων κέντρων που αποβλέπουν στην κερδοφορία από το ξεπούλημα και την εκμετάλλευση του τόπου.

Διεκδικούμε αποφασιστικά :

–Να πραγματοποιηθούν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ολοκληρωμένες επιστημονικές μελέτες που εκτός των άλλων θα εξασφαλίζουν την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση , τη βελτίωση του οδικού δικτύου, τη διάνοιξη δρόμων διαφυγής τόσο από το ναυάγιο όσο και από τους οικισμούς στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας.

–Να πραγματοποιηθούν γεωλογικές, μελέτες και έργα προστασίας από κατολισθήσεις για την παραλία του ναυαγίου αλλά και στα υπόλοιπα σημεία που χρήζουν παρέμβασης.

–Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Βολιμών, και τα υπόλοιπα κέντρα Υγείας των απομακρυσμένων περιοχών, με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να καλύπτει ουσιαστικά τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών.

–Να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο ύδρευσης και να συνδεθούν όλοι οι οικισμοί και οι κατοικίες. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής ώστε να υπάρχει σταθερή ροή στο δίκτυο. Άμεσα με χρηματοδότηση του δήμου να μπουν υδροφόρες που θα καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων σε νερό.

–Να συνδεθούν όλα τα σπίτια στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

–Δυναμώσουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

–Για μόνιμη, σταθερή δουλειά, δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια και παιδεία, ασφαλείς, ποιοτικές και υψηλού επιπέδου κατασκευές λαϊκών κατοικιών, σχολείων και φτηνών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο νησί μας.

–Απαιτούμε μέτρα αντισεισμικής προστασίας ιδιαίτερα στο νησί μας, που ζούμε καθημερινά με το φόβο καταστροφών.

–Μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ο αγώνας μας είναι άρρηκτα δεμένος με την πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη και τη χρήση της, για να σταματήσει η εκμετάλλευση, η καταστροφή και οι πυρκαγιές. Έχουμε οδηγό τον αγώνα για μία άλλη κοινωνία το σοσιαλισμό – κομμουνισμό, που θα απαλλάξει το λαό από την εκμετάλλευση. Θα εξασφαλίσει την ευημερία στο λαό και ο τουρισμός, η αναψυχή θα είναι αγαθό για όλους.

Καλούμε το λαό του νησιού σε επαγρύπνηση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την εκμετάλλευση του ναυαγίου και των φυσικών πόρων.

Αντιστεκόμαστε και παλεύουμε να ανατρέψουμε όσα σχεδιάζουν.