Επιβάλλεται καθαρίστριες στα σχολεία όλη τη σχολική ημέρα για να εφαρμόζονται σωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα

 Ενώ  τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες, με τους ειδικούς να προβλέπουν για το φθινόπωρο κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας (που χτυπά ιδιαίτερα τους νέους) και να προειδοποιούν για την ανάγκη αποσυμφόρησης των σχολικών τάξεων, η Κυβέρνηση και οι Δήμοι κουνάνε το δάχτυλο της “ατομικής ευθύνης” χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αδιαφορώντας προκλητικά για τις προειδοποιήσεις, αποποιούμενοι τις τεράστιες ευθύνες τους.



Μοναδική παρέμβαση της Κυβέρνησης αποτελεί η νέα επίθεση στους σχολικούς καθαριστές/στριες, στη σταθερή και πλήρη εργασία, εφαρμόζοντας το πρόσφατο αντεργατικό τερατούργημά της. Πιο συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών προϋπολογίζονται για τους Δήμους μειωμένες ώρες εργασίας στην καθαριότητα. Ταυτόχρονα, καλούνται να προσλάβουν περισσότερες σχολικές καθαρίστριες με έως και 2ωρη  εργασία, ενώ επιπλέον ανάγκες θα καλύπτονται από «ιδίους πόρους». Δηλαδή, τα βάρη θα φορτωθούν για άλλη μια φορά στους δημότες!


Στο νησί μας,  πέρυσι η δημοτική αρχή του κ. Αρετάκη είχε προσλάβει 53 καθαρίστριες (25 πλήρους απασχόλησης και 28 μερικής απασχόλησης). Φέτος προβλέπεται η πρόσληψη 64 καθαριστριών μερικής απασχόλησης με μέγιστο αριθμό ημερήσιας απασχόλησης  192 ώρες, δηλαδή η κάθε καθαρίστρια θα δουλεύει 3 ώρες την ημέρα!

Με τις παραπάνω συμβάσεις τα σχολεία θα καταδικαστούν νομοτελειακά σε υποτυπώδη και ανεπαρκή καθαριότητα, ενώ οι ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας επιτάσσουν το αντίθετο!


Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, η Κυβέρνηση πετυχαίνει «μ’ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Από την μια δήθεν “μειώνει την ανεργία” και από την άλλη περνά αρμοδιότητες του κράτους στους Δήμους, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Η Κυβέρνηση, βέβαια, αντιλαμβάνεται ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να παραμείνουν καθαρά σχολεία. Προτείνει, λοιπόν, στους Δήμους, αν θέλουν προσωπικό καθαριότητας με παραπάνω ώρες, να επιβαρυνθούν οι ίδιοι, και η επιπλέον δαπάνη να καλύπτεται «από τους ίδιους πόρους» των Δήμων. Οι «ίδιοι πόροι», όμως, προέρχονται από την επιπλέον φορολογία που φορτώνουν οι Δήμοι στο λαό! Την ίδια στιγμή, η επιχορήγηση στους Δήμους, και κατ’ επέκταση στις σχολικές επιτροπές, έχει μειωθεί κατά 70% σε σχέση με το 2010.


Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση, την ίδια ώρα που κάνει περικοπές τους μισθούς των καθαριστριών, επιδοτεί με εκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους. Λόγου χάρη, τα 110 εκατομμύρια ευρώ στη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος για τις ζημιές που έχει υποστεί εξαιτίας της πανδημίας! Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα 120 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε στην Aegean και πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ στη Fraport.


Δεν προξενεί καμιά έκπληξη, λοιπόν, που η Δημοτική Αρχή του κ Αρετάκη (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα αυτήν την εγκύκλιο, αφού από την πρώτη στιγμή εφαρμόζει μέχρι κεραίας όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια της κυβέρνησης!


Δεν προξενεί καμιά έκπληξη και η στάση της δημοτικής παράταξης του κ Αρμενη που υπερψήφισε την κυβερνητική οδηγία και την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής,  επιβεβαιώνοντας γι’ ακόμα μια φορά ότι, παρά τις κατά καιρούς “κορώνες” της και τις διαχειριστικές διαφωνίες τους, συμφωνεί στην πολιτική του κοστους-οφελους και της ανταποδοτικότητας που έχει οδηγήσει την Ζάκυνθο σε αυτήν την κατάστασή .


Εμείς, σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού της Ζακύνθου, αγωνιζόμαστε για:  

    •      Να μην εφαρμοστεί η παραπάνω κατάπτυστη εγκύκλιος.

    •     Να μη μειωθεί ο χρόνος εργασίας σε κανένα και καμία εργαζόμενο/η. Καμιά βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις.

    •     Να διεκδικηθούν από την Κυβέρνηση τα κονδύλια για νέες προσλήψεις μόνιμων σχολικών καθαριστών, με πλήρη εργασία και δικαιώματα, ώστε να ανταποκριθούμε στις εκρηκτικές ανάγκες των σχολείων εν μέσω πανδημίας.


Καλούμε τους καθηγητές, δασκάλους, γονείς, τους εργαζόμενους στο Δήμο να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των σχολικών καθαριστριών, καθώς το δικαίωμα όλων για σταθερή - πλήρη εργασία βάλλεται πανταχόθεν και κινδυνεύει!

    

Καλούμε τη Δημοτική αρχή να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικά θέματα  τις σχολικές καθαρίστριες και  την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, και βέβαια με την συμμετοχή  γονέων, εργαζομένων, δασκάλων και καθηγητών.