Δελτίο τύπου για το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 14/12



Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 14/12 καταθέσαμε προς ψήφιση ψήφισμα για την ακύρωση της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην Ζάκυνθο αλλά και για τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ που, με την πολιτική που ακολουθούν, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι ανεμογεννητριών. Εμπορευματοποίησαν το αγαθό της ενέργειας, με αποτέλεσμά την υπέρογκη αύξηση των λογαριασμών ρεύματος των  λαϊκών νοικοκυριών! 

 

Κινητοποίηση στο λιμάνι της Ζακύνθου ενάντια στην προσπάθεια αποβίβασης ανεμογεννητριών στο νησί

Γι’ ακόμα μια φορά φάνηκε ξεκάθαρα ο ρόλος που παίζει η κάθε δημοτική παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο: ποιος, στην πράξη, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Λαού της Ζακύνθου και ποιος τα οικονομικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Η δημοτική Αρχή δεν τοποθετήθηκε καν, στηρίζοντας με την σιωπή της την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Ζάκυνθο. 

Οι παρατάξεις του κ. Αρμένη και της Επανεκκίνησης δεν  μπόρεσαν να κρύψουν την αμηχανία τους. Στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν την συμφωνία τους με την εφαρμοζόμενη πολιτική, αναλώθηκαν σε ευχολόγια περί ανάγκης χωροταξικού  σχεδιασμού. Κουβέντα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις  αλλά και τις επιπτώσεις των σχεδιασμών αυτών στο λαϊκό εισόδημα! 

Ο κ Κασσιμάτης, προσπαθώντας να αποφύγει να πάρει ουσιαστική θέση για τα ζητήματα που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, αιτήθηκε την αναβολή του θέματος για το μέλλον ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση! Η αλήθεια είναι ότι είχε χρόνο όλο το προηγούμενο διάστημα να το ζητήσει, και μάλιστα  είχε δηλώσει σε ραδιοφωνική του παρέμβαση ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 14/12  θα απαιτήσει να τεθεί το θέμα των ανεμογεννητριών προς συζήτηση, αλλά δεν έπραξε απολύτως τίποτα. Ο λόγος είναι απλός: το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστάτησε στην απελευθέρωση της ενέργειας και τις ανεμογεννήτριες και έστρωσε το χαλί στην ΝΔ και στο νόμο Χατζηδάκη, ώστε να προκύψει η αναρχία που επικρατεί σήμερα. 


Οι κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου, επίσης, δεν βρήκαν λέξη να πουν για τον κρατικό ενεργειακό σχεδιασμό που υποτάσσεται στα διεθνή κέντρα και απαξιώνει τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας, στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Όμως, αυτές οι δυνατότητες είναι υπαρκτές: λιγνίτης με μέτρα ελαχιστοποίησης των ρύπων, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), εντατικοποίηση έρευνας και αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προς όφελος του λαού και όχι ξεπούλημα τους στους επιχειρηματικούς ομίλους, μπορούν να δώσουν το ενεργειακό μείγμα που έχει ανάγκη η χώρα!

Δε βρήκαν ούτε λέξη και για το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης των ΑΠΕ, διευκολύνει τις σχετικές επενδύσεις και αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες στο όνομα του επιχειρηματικού κέρδους!

Ο κ Αρμένης, μάλιστα, για να χρυσώσει το χάπι έκανε πρόταση δικού του ψηφίσματος με το οποίο, μένοντας μακριά από την ουσία του θέματος, ζητούσε χωροταξικό σχεδιασμό και την σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων. Έτσι, όμως, διευκόλυνε στην ουσία όλους τους υπόλοιπους δημοτικούς Συμβούλους  να μην πάρουν θέση για την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες και την πράσινη ανάπτυξη!

Για την ιστορία όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις ψήφισαν την πρόταση του κ Αρμένη, και μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση παρέμεινε  στις παρακάτω προτάσεις που είχε διατυπώσει στο ψήφισμα:


    α. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης και να ακυρωθεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο ΛΙΒΑ.

β. Να μην παραδοθούν τα δάση και τα βουνά της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους! Να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στη Ζάκυνθο!

γ. Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

δ. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά σπίτια με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του «Πράσινου» τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

ε.Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

στ. Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.

ζ. Κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός για την ενέργεια με δημόσιο και κοινωνικό προσανατολισμό, που να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών κρατικοδίαιτων ομίλων.

η. Σύγχρονο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία και τη συντήρηση του


 Η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!»

     

Καλούμε, λοιπόν, τον ζακυνθινό  λαό, να αποκρούσει κάθε προσπάθεια εξαπάτησης του, να αποδοκιμάσει κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της αντίδρασης του και να δυναμώσει τον αγώνα του σήμερα, την ώρα που κάποιοι προσπαθούν να τον «αδειάσουν»!


Λέμε ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με ένα άλλο ενεργειακό σχεδιασμό, που αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, που δεν καταστρέφει τα νησιά μας και που εξασφαλίζει επαρκή,   ασφαλή και φτηνή ενέργεια για τα νοικοκυριά!