Σχετικά με τις “αποκαλύψεις” του Δημάρχου για την κατάσταση που εχει διαμορφωθει στο ΛΙΒΑ

   


  Με ανακοίνωση-παραδοχή ο Δήμαρχος κ. Αρέτακης “αποκαλύπτει” την αισχρή κατάσταση που επικρατεί στον ΛΙΒΑ με τους χιλιάδες τόνους σκουπίδια που έχουν πνίξει την περιοχή, την κακή διαχείριση από την ιδιωτική εταιρεία που επεξεργάζεται  τα απορρίμματα και κατασκευάζει την μονάδα, άλλα και το τεράστιο κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. 


Ο κ. Αρετάκης και η Δημοτική Αρχή τώρα ανακάλυψαν την κατάσταση που επικρατεί στο Λίβα τα τελευταία 4 χρόνια τουλάχιστον;

 Θα ήταν κάποιος άλλος,  απ το χωριό, που δεν ξέρουμε (που λέει και η νεολαία) που ψήφιζε μαζί με όλη την υπόλοιπη αντιπολίτευση περίπου πριν 2 χρόνια την συνέχιση της ενδιάμεσης λύσης φορτώνοντας με χιλιάδες δέματα την περιοχή και της κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων  απορριμμάτων  στο Λιβα. 

 Θα ήταν κάποιος άλλος, όχι η δημοτική αρχή,  που ψήφισε την δημιουργία του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και είναι μάλιστα και μέλος του Δ.Σ

 Θα ήταν κάποιος άλλος που απαξίωσε την αποκομιδή και την ανακύκλωση, άφησε τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε επικίνδυνα οχήματα χωρίς μέτρα προστασίας. 

       Κύριε Δήμαρχε και κυρία/κύριοι της δημοτικής αρχής,  εκ των υστέρων όσες διαπιστώσεις  και να κάνετε, δεν μπορείτε να καλύψετε τις δικές σας τεράστιες ευθύνες για την τεράστια υγειονομική βόμβα που έχετε δημιουργήσει στο ΛΙΒΑ . 

Βέβαια  πρώτα και κύρια υπεύθυνη είναι η πολιτική των κυβερνήσεων,  της ΝΔ, του κ. Ακτύπη, του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κοντονή και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του κ. Βαρβαριγου που και με την δική  τους ψήφο κατασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα μονάδες σαν τον ΛΙΒΑ και σαμποτάρουν  την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.  

 

Ευθύνη εχουν και όλες οι προηγούμενες  Δημοτικές Αρχές. Του κ. Μποζίκη που συνέχεια της αποτελεί η παράταξη του κ Αρμένη  που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ  και του κ. Κολοκοτσά που στηρίχθηκε από  ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ  που σύμβουλοι της τότε δημοτικής αρχής συμμετέχουν στο συνδυασμο της Ανάδρασης του κ Αγαλιανού και του κ Γάσπαρου. Αντί λοιπόν να εφαρμόσουν από τότε την ανακύκλωση με διαλογή στη πηγή, που θα έλυνε ολοκληρωτικά το πρόβλημα,  χωροθέτησαν  και δημιούργησαν το έγκλημα του ΛΙΒΑ.

  Τέλος ευθύνη εχουν και οι περιφερειακές αρχές,  η σημερινή της κ. Κρατσα (ΝΔ)  και η προηγούμενη του κ. Γαλιατσατου (ΣΥΡΙΖΑ) που συνδράμουν διαχρονικά  αυτή την πολιτική, που συνεπικουρούν στην  ανταπόδοση, την εμπορευματοποίηση.


Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι για την διαχείριση των απορριμμάτων η Ζάκυνθος πληρώνει 2.089.170,14 ενώ η Κεφαλονιά 619,133 και η Λευκάδα 28.125


Ο ζακυνθινός λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματα του. 

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της “ελεύθερης αγοράς” της πράσινης ανάπτυξης έχει ακριβώς αυτά τα αποτελέσματα πανάκριβες υπηρεσίες που καταστρέφουν το περιβάλλον, μολύνουν το νερό μας, γεμίζουν τα βουνά μας με ανεμογεννήτριες, για να κονομάνε εργολάβοι και επιχειρηματικοί όμιλοι.


Που είναι τώρα ο λαλίστατος κ. Ακτύπης που θα έπρεπε να απολογείται στο ζακυνθινό λαό  για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και με ορατό τον κίνδυνο να μολυνθεί το νερο της Ζακύνθου με ευθυνη την πολιτική της κυβέρνησης του; 


Ο ζακυνθινός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από πολιτικούς που υποκλίνονται στις πολιτικές της Ε.Ε. και των κομμάτων που την υπηρετούν. Μόνο με την λαϊκή πίεση  και διεκδίκηση μπορεί  να αλλάξει αυτή η κατάσταση  και να προστατευτεί το καταφύγιο άγριας ζωής του Λίβα και ο υδροφόρος ορίζοντας.



Ως Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικούμε :

    • Την άμεση απομάκρυνση όλων απορριμμάτων από το ΛΙΒΑ και την και την αποκατάσταση της περιοχής.

    • Την ακύρωση της κατασκευής της Μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων

    • Στη μείωση της ποσότητας παραγωγής  των παραγόμενων απορριμμάτων

    • Στη γενναία προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των ξηρών ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί – χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί)  

    •  Την αερόβια  ζύμωση των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων για παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ.  

    • Γενναία  χρηματοδότηση του Δήμου, από εθνικούς  πόρους και πόρους του ΕΣΠΑ , για να προχωρήσει στην πράξη ένας τέτοιος  σχεδιασμός , με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό , χωρίς ιδιώτες και  επιβάρυνση του ζακυνθινού λαού 

    

 Καλούμε την δημοτική αρχή να ενημερώσει για τις όποιες ενέργειες της στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.



 

Ζάκυνθος 18/02/2022