Οι δηλώσεις του Δημάρχου Ζακύνθου & η διαχρονική άρνηση της Περιφερειακής Αρχής να ενημερώσει και να συζητήσει για την καταστροφή που συντελείται στο Λίβα δεν κρύβουν τις κοινές τους ευθύνες.


 
Μετά την ανακοίνωση-παραδοχή του Δήμαρχου Ζακύνθου κ. Αρέτακη, πού ως μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, κοντολογίς πέφτοντας από τα σύννεφα, μας “αποκάλυψε” την αισχρή κατάσταση που επικρατεί στον ΛΙΒΑ, θίξαμε εκ νέου το ζήτημα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 19ης Φεβρουαρίου 2022, για να λάβουμε απαντήσεις.

Απαντήσεις για τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που έχουν πνίξει την περιοχή, την κακή διαχείριση από την ιδιωτική εταιρεία που επεξεργάζεται  τα απορρίμματα και κατασκευάζει την μονάδα, άλλα και το τεράστιο κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. 

Απαντήσεις για το που πήγαν τα 3.000.000 ευρώ που διατέθηκαν …εκτάκτως λόγω Ιανού…για την απομάκρυνση των δεμάτων από τον Λίβα αλλά και τα χρήματα  για την κατασκευή στεγανού χώρου τοποθέτησης των μετακινηθέντων απορριμμάτων για την εξεύρεση χώρου δημιουργίας εργοστασίου.

Αντ’ αυτού, πρώτα εισπράξαμε την προσχηματική υποτίμηση των δηλώσεων Αρετάκη από την Περιφερειακή Αρχή , με το πρόσχημα ότι έγιναν από το facebook, και μετά  την αυστηρή ενημέρωση ότι οι αυτοκαταγγελίες του Δημάρχου θα συζητηθούν στο επόμενο ΔΣ του ΦΟΣΔΑ και εκεί θα δοθούν απαντήσεις…και για το Σκοπό…λες και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα μπαίνουν στη ζυγαριά…Τα εν οίκω μη εν δήμω …που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται εν κρυπτώ, έξω από το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, την περιβαλλοντική καταστροφή στο Λίβα και την προκλητική διασπάθιση στους ιδιώτες δημοσίου χρήματος με πρωταγωνιστή τη ΜΕΣΌΓΕΙΟ ΑΕ στα βολικά πλαίσια του εκτρωματικού διαβαθμιδικού Φορέα που νομοθέτησε η Κυβέρνηση και παρά τις πρώτες κραυγές όλοι στηρίζουν.

Σε δεύτερο επίπεδο ακούσαμε και την έμμεση μεταφορά ευθυνών από την Περιφερειακή Αρχή προς το Δήμο, με την υπόμνηση ότι υπεύθυνες για την παρακολούθηση των έργων αυτών μεταφοράς δεμάτων και χύδην απορριμμάτων είναι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου.     

Πρόκειται για πρόκληση Ο κ. Αρετάκης και η Δημοτική Αρχή τώρα ανακάλυψαν την κατάσταση που επικρατεί στο Λίβα τα τελευταία 4 χρόνια;… Δεν είναι οι ίδιοι που ψήφισαν την δημιουργία του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ; Δεν είναι οι ίδιοι που συνδιοικούν στο ΦΟΣΔΑ με την Περιφέρεια?…

Και  η Περιφερειακή Αρχή? Πότε θα καταδεχτεί να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη «διαχείριση» των απορριμμάτων στο Λίβα;

Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις μας μέχρι σήμερα, έχουμε φέρει πολλές φορές, είτε ως θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο είτε με την μορφή των επερωτήσεων, το πρόβλημα της Διαχείρισης των ΑΣΑ (Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων) θεωρώντας ότι πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα, το οποίο αφορά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το Σεπτέμβριο του 2021 μάλιστα ζητήσαμε Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τη Διαχείριση των ΑΣΑ παρουσία Δημοτικών Συμβουλίων, φορέων εργαζομένων και κατοίκων. Από τότε το μόνο που έμεινε ήταν αόριστες υποσχέσεις από την κα Κράτσα…του τύπου «όταν θα είμαστε έτοιμοι θα σας ενημερώσουμε».

θα συνεχίσουμε, με την ευθύνη που μας αναλογεί ως Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά κυρίως μαζί με το λαό και τους αγώνες του, για την ανάδειξη του προβλήματος και την διεκδίκηση σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων με κρατική μέριμνα, που θα σέβεται την υγεία, το περιβάλλον χωρίς να χρυσοπληρώνει ο λαός του νησιού μας.

Διονύσης Κεφαλληνός

Περιφερειακός Σύμβουλος με τη

Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νησιών