ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

 


Η  Λαϊκή Συσπείρωση Ζακύνθου καταγγέλλει την απαράδεκτη πολιτική της Δημοτικής Αρχής, που έχει αφήσει  τα χωριά μας χωρίς νερό εδώ και πάνω από ένα μήνα με σοβαρές συνέπειες στα λαϊκά νοικοκυριά.  Έφτασε στο σημείο να πιάσει φωτιά στις Ορθονιές και την Έξω Χώρα, και να κουβαλάνε νερό από το Καταστάρι με υδροφόρες για να τη σβήσουν! 

Με περίσσιο θράσος, χωρίς ενσυναίσθηση και χωρίς κανένα ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας η Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί αφαίρεση υδρόμετρων, χωρίς κανένα κοινωνικό κριτήριο σε  όποιους δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών.

Η ΔΕΥΑΖ διαχειρίζεται ένα αγαθό της φύσης απαραίτητο για την ζωή, αγαθό, όμως, το οποίο από το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της θεωρείται εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό!

 Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΥΑΖ  δεν προήλθε από ανικανότητα της διοίκησης, όπως πονηρά  κατηγορεί η κατά καιρούς  αντιπολίτευση την Δημοτική Αρχή, αλλά είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής, συνειδητής πολιτικής απαξίωσης της εταιρείας, και της υποχρηματοδότησης, ώστε να στρωθεί πιο εύκολα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και του νερού.

Παράλληλα με την απελευθέρωση της ενέργειας, η οποία μετατράπηκε  σε χρηματιστηριακό προϊόν, το κλείσιμο  των  εργοστασίων λιγνίτη αντί για τον εκσυγχρονισμό τους και την εξάρτηση  από το πανάκριβο φυσικό αέριο  που θεσμοθέτησαν, οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ εκτόξευσαν τα ήδη πανάκριβα τιμολόγια ρεύματος που πληρώνει η ΔΕΥΑΖ. 

Η αύξηση αυτή του κόστους του ρεύματος, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες, έχει δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, και αυτό το τεράστιο κόστος έρχεται να προστεθεί στο ήδη υψηλό κόστος που πληρώνουν οι ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα. Είναι σκανδαλώδες, άλλωστε, το γεγονός ότι οι ΔΕΥΑ πληρώνουν το ρεύμα με το ακριβό οικιακό τιμολόγιο, τη στιγμή που κάποιες βιομηχανίες χρεώνονται  με το ⅓ του κόστους! 

 

Το πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού μας, βέβαια, είναι γνωστό πολλά χρόνια τώρα . Το σημερινό δίκτυο (που δεν καλύπτει όλο το νησί) φτιάχτηκε τέλος της δεκαετίας του 1980 με αμιαντοσωλήνες και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιώδης αλλαγή, καμία σημαντική βελτίωση. Έτσι, λόγω του ελάχιστου προσωπικού και της έλλειψης υλικών,  όταν υπάρξει κάποια βλάβη ή διαρροή οι επιδιορθώσεις καθυστερούν, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες κυβικών νερού Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε την έλλειψη πόσιμου νερού και την αγορά εμφιαλωμένου, αφού το νερό που φτάνει σε όλη τη Ζάκυνθο είναι κακής ποιότητας , υφάλμυρο, χωρίς χλωρίωση ή οποιαδήποτε αντιμικροβιακή επεξεργασία.

Καπιταλιστική ανάπτυξη και καθαρό, φθηνό νερό είναι πράγματα ασυμβίβαστα!

Στον 21ο αιώνα, με την τεχνολογία να έχει κάνει τεράστια άλματα, αντιμετωπίζουμε ακόμα βασικά προβλήματα όπως της υδροδότησης, που θα μπορούσαν να έχουν λυθεί και να έχουν βελτιώσει ουσιαστικά το επίπεδο διαβίωσης. Ζούμε σε ένα νησί που παράγει  καθε χρόνο τεράστιο πλούτο αλλά την ίδια στιγμή  οι υποδομές (και) της ύδρευσης και η ποιότητα του νερού παραμένουν πολύ πίσω από τις ανάγκες μας . 

Βέβαια, νερό υπάρχει για τις ανάγκες των μεγαλοξενοδόχων και των πολυτελών πισινών τους, δεν υπάρχει όμως για τα λαϊκά νοικοκυριά, για τους μικροεπαγγελματίες και τους αγρότες  μεγάλου μέρους του νησιού, όπως το είδαμε και νιώσαμε καλά το περσινό καλοκαίρι. 


Θεωρούμε ότι βασική αιτία αυτής της κατάστασης στο νερό, όπως άλλωστε και στα σκουπίδια, είναι η επιχειρηματοποίηση και η εμπορευματοποίησή του. Σημαντική ευθύνη φέρνουν όλες οι Δημοτικές Αρχές, οι Περιφερειακές Αρχές, οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ  που μέχρι σήμερα αποδέχτηκαν και διαχειρίστηκαν το νερό με αυτά τα επιχειρηματικά κριτήρια, που συμφωνούν με τον Καλλικράτη- Κλεισθένη, με την λογική κόστους οφέλους και την ανταποδοτικότητα.

 Σήμερα, όμως,  υπάρχει η δυνατότητα για ένα πραγματικά σύγχρονο σχέδιο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων!

Προϋπόθεση για να ανοίξει ο  δρόμος για  φιλολαϊκή διαχείριση του νερού είναι η ανάπτυξη αγώνων που θα στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, της πολιτικής που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από δημοτικές και δημόσιες επιχειρήσεις.

   

Ο μόνος που μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτή  την κατάσταση και να αλλάξει αυτή τη πολιτική είναι ο Ζακυνθινός λαός! Πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση του κ. Ακτύπη και από την Δημοτική Αρχή του κ Αρετάκη: 

    • Την απρόσκοπτη  λειτουργία  όλων των γεωτρήσεων  

    • Να επανέλθει το νερό σε όσα  φτωχά νοικοκυριά έχει κοπεί.

    • Να αντιμετωπιστεί το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως επιχειρηματοποιημένο ανταποδοτικό  προϊόν .

    • Γενναία κρατική χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα στο δίκτυο του νησιού 

    • Να αξιοποιηθούν οι πηγές πόσιμου νερού του νησιού καθώς και τα άφθονα νερά που χύνονται στην θάλασσα για την ποιοτική αναβάθμιση του νερού που φτάνει στα σπίτια μας 

    • Αύξηση των τιμολογίων σε μεγάλες επιχειρήσεις 

    • Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου και πλήρους απασχόλησης επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, το οποίο θα αναλάβει την κατασκευή των νέων έργων και την συντήρηση του δικτύου .

    • Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική πολιτική, που θα αφορά την έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ.

    • Να απαλλαγούν από τα τέλη ύδρευσης μέχρι την αποκατάσταση  του δικτύου οι κάτοικοι των χωριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4 ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΖ  10:30 ΣΤΗΝ Π. ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ!