Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η υποστελέχωση στο νοσοκομείο Ζακύνθου


        

         Το νοσοκομείο Ζακύνθου αντιμετωπίζει σοβαρά και χρόνια προβλήματα. Από την εδώ και πάνω από 9 χρόνια λειτουργία του μένει, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, υποστελεχωμένο, με σοβαρές ελλείψεις σε όλους τους τομείς. Πολλές κλινικές λειτουργούν στα όρια τους και το κέντρο υγείας του νησιού και τα περιφερειακά ιατρεία είτε δεν λειτουργούν είτε υπολειτουργούν. 

Δυστυχώς οι σοβαρές ελλείψεις αναγκάζουν τους συμπολίτες μας, χρόνια πάσχοντες, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς ή σοβαρά περιστατικά,  να πρέπει να ταξιδέψουν εκτός νησιού με πολύ αυξημένο κόστος μεταφοράς ακόμα και διαμονής ή να απευθυνθούν στις ιδιωτικές κλινικές που ξεπηδούν σαν μανιτάρια στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου υπηρετούν 35 ειδικευμένοι γιατροί για 64 θέσεις που προβλέπονται, 6 ειδικευόμενοι στους 20 που απαιτούνται, είναι δεκάδες οι κενές θέσεις νοσηλευτών και οι περισσότεροι από αυτούς είναι συμβασιούχοι με παράταση, άρα με το ένα πόδι εκτός του νοσοκομείου και σε καθεστώς ομηρίας.

Σε 4 κλινικές, στην καρδιολογική, την παιδιατρική, την γυναικολογική και την  ορθοπεδική, καθώς και τα τμήματα του ακτινολογικού  και Μ.Τ.Φ.  λειτουργούν με 2 μόνο γιατρούς που κάνουν 15 εφημερίες το μήνα. Πολλές άλλες ειδικότητες κάνουν 10 εφημερίες το μήνα όπως οι Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι, Χειρουργοί, Αναισθησιολόγοι, Εντατικολόγοι, Μικροβιολόγοι. Οι κατά περιόδους αποσπάσεις γιατρών, όπως από το ΙΚΑ για την κάλυψη αυτών των κενών όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά ταυτόχρονα υποστελεχώνουν και τις δομές του ΙΚΑ. Οι παραπάνω σοβαρές ελλείψεις του νοσοκομείου γίνονται ακόμα πιο εμφανείς τη θερινή περίοδο και ιδιαίτερα φέτος που η κίνηση έχει τριπλασιαστεί. Καθημερινά συμβαίνουν πολλαπλά τροχαία ατυχήματα και άλλα σοβαρά περιστατικά που με τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προσπαθούν να αντιμετωπιστούν.

Η διαχρονική πολιτική που έχει ασκήσει τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες στον τομέα της υγείας με όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, ευθύνεται για την περικοπή των μισθών, τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, την μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η ακρίβεια και οι οικογενειακοί-κοινωνικοί παράγοντες δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο τους. Αποκλειστική ευθύνη για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου της Ζακύνθου, όπως και των νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα, και την λύση όποιων ιδιαίτερων προβλημάτων υπάρχουν, έχει η κυβέρνηση.

Επιπλέον η τεχνική υποστήριξη του Νοσοκομείου εκτελείται από εργολάβικό συνεργείο το οποίο είναι επίσης υποστελεχωμένο. Στην Τεχνική Υπηρεσία Λειτουργίας και Συντήρησης του Νοσοκομείου υπάρχει ένας λιγότερος ηλεκτρολόγος στη βάρδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αντιμετώπισης ενδεχόμενης ταυτόχρονης  εκδήλωσης σφάλματος τεχνικού περιστατικού, όπως συναγερμός πυρκαγιάς, σφάλμα αναισθησιολογικών και λοιπών αερίων καθώς και αδιάλειπτης ηλεκτρικής τροφοδότησης. Παρατηρούνται ταυτόχρονα και σημαντικές δυσλειτουργίες, από τον κλιματισμό μέχρι και σε ιατρικά μηχανήματα. Ενώ στο προηγούμενο εργολαβικό συνεργείο που είχε το έργο αυτό υπήρχε ένας ακόμα ηλεκτρολόγος με την ανάληψη του έργου από νέο εργολάβο δεν ανανεώθηκε η σύμβαση του ηλεκτρολόγου παρότι ο ίδιος επιθυμούσε να παραμείνει στο πόστο του. Απαιτείται επίσης οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων στην  Τεχνική Υπηρεσία Λειτουργίας και Συντήρησης του Νοσοκομείου να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να καλυφθούν οι 29 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού και συγκεκριμένα να προσληφθεί όλο το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την πλήρη στελέχωση της Μ.Ε.Θ. και της μονάδας τεχνητού νεφρού ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η απαραίτητη διαδικασία της αιμοκάθαρσης για όλους τους ασθενείς που την έχουν ανάγκη.

- Να αξιοποιηθούν ακίνητα όπως το παλιό νοσοκομείο Ζακύνθου ώστε να διαμορφωθούν σύγχρονες εργατικές κατοικίες που θα καλύψουν τις ανάγκες για στέγαση του προσωπικού.

- Να λειτουργήσει σωστά το τμήμα της Τεχνικής Υπηρεσίας λειτουργίας και συντήρησης με πρόσληψη του ηλεκτρολόγου και όλων όσων απαιτούνται για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του τμήματος.

      

                                                                                                   Οι Βουλευτές

                                                                                        Καραθανασόπουλος Νίκος         

                                                                               Παπαναστάσης Νίκος