ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ





Η απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη
της αποκομιδής των απορριμμάτων στην Δημοτική
Ενότητα Λαγανά μέχρι τα τέλη Αυγούστου με κόστος 180.000 ευρώ αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησής τους, ανεξάρτητα αν η Δημοτική Αρχή το παρουσιάζει ως «έκτακτο μέτρο» ή ο,τιδήποτε άλλο!
 

Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχιση και επιδείνωση μίας κατάστασης για την οποία η Λαϊκή Συσπείρωση είχε έγκαιρα προειδοποιήσει! Κι αυτή η απόφαση δεν προέκυψε τυχαία. Χρόνια τώρα, και η σημερινή Δημοτική Αρχή αλλά και οι προηγούμενες,οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις και οι πρώην και νυν υποψήφιοι δήμαρχοι υλοποιούντις κατευθύνσεις όλων των κυβερνήσεων που, διαδοχικά και συνειδητά, απαγορεύουν τις προσλήψεις και αποψιλώνουν το προσωπικό των Δήμων, μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση, ενισχύουν την ανταποδοτικότητα και υποβαθμίζουν τις δημοτικές
υπηρεσίες.

Οι ευθύνες αφορούν, βέβαια, και το Βουλευτή της Ν.Δ., κ. Ακτύπη, ο οποίος
εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου!

Οφείλουμε, λοιπόν, να υπογραμμίσουμε κάποια καίρια ζητήματα που προκύπτουν
από την απαράδεκτη αυτή απόφαση.

● Το πλεόνασμα του Δήμου για το οποίο καυχιέται ο κ.Δήμαρχος, από το οποίο θα
πληρωθεί και ο ιδιώτης, έχει προέλθει από την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων μέσω των τελών, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών παράγεται από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, χωρίς βέβαια αναλογική επιβάρυνση!

Ακριβώς γι’ αυτό ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε προτείνει διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, θέση για την οποία όλοι οι υπόλοιποι κατά το κοινώς λεγόμενον…
«κάνουν την πάπια»!

● Ο κ. Δήμαρχος αναθέτει την αποκομιδή σε ιδιώτη. Με ποιές προδιαγραφές;
Αλήθεια, υφίσταται η απαραίτητη υποδομή και η αναγκαία εξειδίκευση στο κρίσιμο αυτό έργο, και σε ποιές συνθήκες αυτό θα εκτελεστεί; Πώς διασφαλίζονται τα μέτρα προστασίας, ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων του ιδιώτη; Έχουν εξασφαλιστεί τα παραπάνω;

● Η εμπειρία από τη Ζάκυνθο, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές
χώρες αποκαλύπτει οτι η ιδιωτικοποίηση οχι μόνο δε θα λύσει το πρόβλημα της
αποκομιδής αλλά θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες και θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τα δημοτικά τέλη! Έχουμε, άλλωστε, παραδείγματα και από τη Ζάκυνθο, όπου η εμπλοκή ιδιώτη στο παρελθόν κατέστρεψε υποδομές.

Για εμάς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, λύση προς όφελος της υγείας των δημοτών και
του περιβάλλοντος, χωρίς επιπλέον τέλη και οικονομική επιβάρυνση, και κυρίως ΑΜΕΣΗ
λύση είναι η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, ώστε να σταματήσει και το αίσχος στο Λίβα
.

Να παρέμβει το Κράτος άμεσα και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν!
Να ξεκινήσει τώρα η διαλογή στην πηγή, ιδιαίτερα στα μεγάλα ξενοδοχεία και τα all-inclusive, που άλλωστε παράγουν και το μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών.


Σε γενικότερο επίπεδο, είναι ανάγκη να αναληφθεί η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο κρατικό φορέα στο πλαίσιο πανελλαδικού κεντρικού σχεδιασμού, με προτεραιότητα την ανακύκλωση – διαλογή στην πηγή.