ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

 


Ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε επανειλημμένα
εκφράσει την ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Η εγκληματική πολιτική της ΕΕ, όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και των κομμάτων της, υπολογίζει τις ζωές μας και το περιβάλλον ως κόστος, έχει εγκαταλείψει εσκεμμένα την πυροπροστασία, τα φορτώνει όλα στην “ατομική ευθύνη” και την “κλιματική αλλαγή” και αντιμετωπίζει τις καταστροφές με κινήσεις της τελευταίας στιγμής και αφού έχει συμβεί το κακό, με εξαντλημένο προσωπικό και απαρχαιωμένα μέσα.

    Τον περασμένο Απρίλιο, σε συνεδρίαση του συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας εδω στην Ζάκυνθο, τέθηκε επί τάπητος η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να μην κινδυνεύσουμε  από τις πυρκαγιές. Δυστυχώς, όμως, ακόμα και σήμερα η κατάσταση που επικρατεί στο νησί είναι τρομακτική! Σκουπίδια παντού, ξερά χόρτα παρατημένα, χωρίς αντιπυρικές ζώνες, χωρίς δρόμους διαφυγής.

    Οι ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση είναι τεράστιες. Η Δημοτική, η Περιφερειακή Αρχή, ο Βουλευτής της Κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί.

    Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Δημοτική Αρχή του κ. Αρετάκη έφερε το καταπτυστο σχέδιο πυροπροστασίας ΙΟΛΑΟΣ, σχέδιο το οποίο απαξίωνε την πρόληψη και δε διασφάλιζε την ύπαρξη του αναγκαίου προσωπικού και των πόρων ώστε να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες που δημιουργούνται και πολύ περισσότερο να υποστηρίξουν τα επιχειρησιακά σχέδια που τους ανατίθενται. Ουσιαστικά, η Δημοτική Αρχή αποδέχτηκε και εφάρμοσε την καταστροφική πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας και το περιβάλλον σε όλη την Ελλάδα! Να θυμίσουμε πως, εκτός της Λαϊκή Συσπείρωσης, όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις (και ο κ. Τσουρουνάκης) υπερψήφισαν το σχέδιο αυτό. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Περιφερειακή Αρχή, η οποία “πετάει το μπαλάκι” στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, απαιτώντας να οργανώσουν ομάδες πυρασφάλειας και να κατευθύνουν τυχόν εκκένωση των περιοχών τους!

    Ο βουλευτής της Νεας Δημοκρατίας, αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ.Στασινόπουλος και κ.Τσουρουνάκης απο τις θέσεις που κατείχαν, δεν διεκδίκησαν ποτέ από το κεντρικό κράτος να στελεχωθεί η δασική υπηρεσία με δασοπυροσβέστες, με δασεργάτες και μέσα για να μπορέσει να οργανώσει την πυροπροστασία. Δεν λένε κουβέντα για την συνεχιζόμενη μείωση της χρηματοδότησης και την πλήρη απαξιωση της πρόληψης από το κράτος.  Επικεντρώνονται και αυτοί μονο στις ευθύνες που εχει η Δημοτική Αρχή. Μας λενε οτι ειναι μονο θεμα ανικανοτητας του κ. Αρετακη,  συγκαλύπτοντας με αυτό το τρόπο την αντιπεριβαλλοντική πολιτικη και τις τεραστιες ευθυνες του κεντρικου κρατους. Με λαϊκίστικες δράσεις καλλιεργούν τον εφησυχασμό και προσπαθούν να μας πείσουν πως με ενα μαγικό τρόπο θα λύσουν όλα τα προβλήματα, όταν θα εκλεγούν δήμαρχοι!   

    Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε την Κεντρική, την Περιφέρειακή, την τοπική Διοίκηση, έστω και τώρα, να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία του νησιού και των κατοίκων του. Να οργανωθεί τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία του κόσμου για την αντιμετώπιση ενός φυσικού φαινομένου (σχέδιο εκκένωσης, κατάλληλοι χώροι, προσωπικό για βοήθεια κλπ.).

    Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό της Ζακύνθου να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στις επερχόμενες εκλογές στην τοπική διοίκηση του Δήμου Ζακύνθου και στην Περιφέρεια, και με την ψήφο του να ανατρέψει όλη αυτή την κατάσταση στην οποία μας οδηγούν επί σειρά ετών με τις πολιτικές που εφαρμόζουν. Το μοντέλο που ακολουθούν είναι η ανάπτυξη μόνο για λίγους μονοπωλιακούς ομίλους και η καταστροφή για το φυσικό πλούτο του νησιού μας και κατά συνέπεια για όλο το ζακυνθινό λαό. Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο “φτάνει πια”! Να αλλάξουμε πορεία. Να διεκδικήσουμε απο ένα εχθρικό κράτος  άμεσες παρεμβάσεις προς όφελος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό της Ζακύνθου σε πλατιά συσπειρωση, σε ένα πλατύ μέτωπο,
για την ανατροπή προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.