Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζακύνθου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 23/11/2023

 


Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζακύνθου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 23/11/2023

Για το θεμα της τροποποίησης του  Τεχνικού Προγράμματος

  • Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ανέφερε την αύξηση της χρηματοδότησης κατά περίπου 210.000 ευρώ για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων (170.000 ευρώ για τα σχολεία των Βολιμών και 37.000 ευρώ για τα σχολεία Ζακυνθίων, Ρομιρίου, Κάμπου).

  • Για πολλοστή φορά, η δημοτική αρχή δεν προέβλεψε καμία χρηματοδότηση για την επισκευή των σοβαρών προβλημάτων του κτιρίου του 2ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Συλλόγου Γονέων.
  • Από την πλευρά μας, ζητήσαμε επιτακτικά να προσθέσει στην τροποποίηση την αναγκαία χρηματοδότηση για την επισκευή του σχολείου. Δυστυχώς, αρνήθηκαν, με την δικαιολογία ότι ήδη έχουν κάνει αίτημα στο Υπουργείο για να ενταχθεί το σχολείο στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης.
  • Παρά το οξυμένο πρόβλημα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, η Δημοτική Αρχή, αντί να αυξήσει τη χρηματοδότηση ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα, στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος τη μειώνει κατά 135.000 ευρώ! Εδώ φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα αυτό που τόσο καιρό υποστηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση, ότι η πολιτική της Δημοτικής Αρχής είναι η απαξίωση της Καθαριότητας, με στρατηγικό στόχο την υπηρέτηση της πολιτικής της Κυβέρνησης για παράδοση της Καθαριότητας σε εργολάβους.

Να επισημάνουμε ότι δεν τρέφουμε καμία ψευδαίσθηση πως θα αλλάξει η κατάσταση  με τη νέα δημοτική αρχή του κ. Στασινόπουλου, γιατί και αυτός, μαζί με όλους τους  προηγούμενους, υπηρετούν την πολιτική του Δήμου-επιχείρηση και την λογική του κόστους-οφέλους.


Για το θέμα των μεταβολών των σχολικών μονάδων

  • Συμφωνήσαμε στην προαγωγή των Δημοτικών Σχολείων Μουζακίου και  Κεριού σε 8θέσιο και  3θέσιο αντιστοιχα, με την προϋπόθεση να διεκδικηθεί χρηματοδότηση για αίθουσες που θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και οχι τα  γνωστά προκάτ-κλουβιά, τα οποία μετά από λίγο χρονικό διάστημα σαπίζουν.
  • Καταψηφίσαμε την εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για υποβιβασμό των σχολικών μονάδων Αρετάκειου Bολιμών και 2ου Δημοτικού  Πόλης σε 5θέσιο και 10θέσιο αντίστοιχα. Οι υποβιβασμοί σχολείων εντάσσονται σε μια γενικότερη πολιτική των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων, στο πλαίσιο περιορισμού των δαπανών του Κράτους στην εκπαίδευση. Θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση της εκπαίδευσης και των σπουδών, ενώ θα προκαλέσουν απώλεια θέσεων εργασίας και ανεργία μεταξύ των εκπαιδευτικών.


  • Για το θέμα της ίδρυσης του Πειραματικού Λυκείου εκφράζουμε τις έντονες επιφυλάξεις μας και γι’ αυτό ζητήσαμε την αναβολή του θέματος για μελλοντική συνεδρίαση.  Θεωρούμε απαραίτητο να λάβει χώρα λεπτομερής ενημέρωση από όλους τους αρμόδιους, τους Συλλόγους Γονέων και τα Σωματεία των εκπαιδευτικών σχετικά με το περιεχόμενο του θεσμού του Πειραματικού Λυκείου, πώς αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο νησί, αν θα συντελέσει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων  και αν θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση και κτιριακή επάρκεια.
  • Δυστυχώς, όμως, όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις με χαρακτηριστική ευκολία υπερψήφισαν την πρόταση της Διεύθυνσης  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  αποδεικνύοντας ξανά ότι με τον έναν τρόπο ή τον άλλο υπηρετούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ και των Κυβερνήσεων και όχι τα συμφέροντα του ζακυνθινού λαού.


Τέλος, πετύχαμε να ψηφιστεί ομόφωνα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου ενάντια στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ Μαχαιράδου και Κατασταρίου.