Αίτημα της ΛΑ.ΣΥ. πρός το Περιφερειακό Συμβούλιο να στηρίξει το υπόμνημα του Συλλόγου Συνταξιούχων Ζακύνθου.

 Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ζακύνθου και το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ζακύνθου.

 


Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε αναδείξει πολλές φορές το ζήτημα της Υγείας  την πορεία ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας . Έχουμε αναφερθεί με επερωτήσεις, θέματα και ψηφίσματα για κάθε νησί ξεχωριστά  , αναδείξαμε και στηρίξαμε τα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών χωρίς βέβαια ανταπόκριση στο επίπεδο της Τοπικής Διοίκησης.
Σήμερα αναφερόμαστε ειδικά στην Ζάκυνθο με αφορμή το υπόμνημα που κατέθεσε ο σύλλογος συνταξιούχων Ζακύνθου και έχει αποσταλεί στον κ. Περιφερειάρχη και σε άλλους θεσμικούς φορείς. Μέσα από αυτό το υπόμνημα επιβεβαιώνεται η τραγικά επικίνδυνη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο  Ζακύνθου και η οποία φυσικά δεν διαφέρει στα άλλα νησιά. Αυτό το υπόμνημα έρχεται να διαψεύσει τα  παχιά λόγια υπουργών της κυβέρνησης, το υποκριτικό τους ενδιαφέρον αλλά και τον ρόλο των Περιφερειακών αρχών ως στυλοβάτες αυτής της πολιτικής. Να θυμίσουμε ότι  σε ανάλογη συζήτηση που είχαμε φέρει στο Π.Σ., η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή μας απάντησε ότι το Νοσοκομείο της Ζακύνθου είναι «πρότυπο» Νοσοκομείο , στηρίζοντας μια εικονική πραγματικότητα για τις «θετικές μεταρρυθμίσεις», όπως έλεγε,  της κυβέρνησης. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη ,η πολιτική στον χώρο της Υγείας δεν κρύβεται και είναι εγκληματική.
Το ένα μετά το άλλο καταρρέουν δημόσια νοσοκομεία, τμήματα και κλινικές τους σε όλη τη χώρα, ανάλογα και στα νησιά μας, σε μια ακόμα απόδειξη ότι ο κόμπος των τραγικών ελλείψεων και της υποβάθμισης έφτασε πια στο «χτένι». Είναι φανερό ότι η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των τραγικών ελλείψεων και η οποία βάζει σε πολύμηνη αναμονή και ταλαιπωρία τους ασθενείς με τις διακομιδές να είναι η «σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση περιστατικών» , απειλώντας άμεσα τη ζωή και την υγεία τους, αναμένεται να επιδεινωθεί με τη λειτουργία των επί πληρωμή χειρουργείων, καθώς όχι μόνο δεν καταργεί τις λίστες αναμονής αλλά τις διαιωνίζει.
Το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό, εξαντλημένο από τα χρόνια της πανδημίας, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, με ελάχιστα μέσα στα χέρια του και υποδομές - ρημαδιό, δίνει τη μάχη σε «πολεμικές» συνθήκες και κάθε βδομάδα είναι χειρότερη από την προηγούμενη.
Με το δράμα αυτό στις δημόσιες δομές Υγείας ο λαός και οι υγειονομικοί είχαν κλεισμένο ...ραντεβού εδώ και χρόνια, αφού η κατρακύλα των ελλείψεων προσωπικού, η υποχρηματοδότηση και η επιχειρηματική λειτουργία δεν θα μπορούσαν παρά να οδηγήσουν σε αυτό το αδιέξοδο.
Μόνος ωφελημένος; Ο «συνήθης ύποπτος» για κάθε τραγωδία που ζει ο λαός: Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται και στην Υγεία και οι οποίοι αφενός κερδίζουν νέα «πελατεία» ανάμεσα στους χιλιάδες αποκλεισμένους ασθενείς από το δημόσιο σύστημα και αφετέρου από τις μπίζνες τους μέσα στα κρατικά νοσοκομεία, με συμβάσεις, εργολαβίες κ.λπ., στο όνομα της «αντιμετώπισης της επείγουσας κατάστασης».
Όλα τα παραπάνω αποτελούν πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπόρευμα - πανάκριβο για τον λαό - με το κράτος να αναλαμβάνει ρόλο «τροχονόμου» μέσα κι έξω από τα δημόσια νοσοκομεία για το μοίρασμα της πίτας στους ομίλους.
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η υγεία του λαού ως «κόστος» για το κράτος, που πρέπει να «εξορθολογιστεί», κι αυτό μεταφράζεται σε δομές Υγείας που σαπίζουν, σε εξετάσεις και φάρμακα που δεν καλύπτονται, φορτώνοντας ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.
Τα «βαφτίσια» που  κάνει η κυβέρνηση των «αγροτικών γιατρών» σε «προσωπικούς γιατρούς» στα νησιά, εντάσσονται στη στρατηγική του «γιατρού - πορτιέρη», με αποστολή να «κόβει» ασθενείς από την πρόσβασή τους σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες Υγείας, ώστε να καθιερωθεί το μοντέλο «ελάχιστες δωρεάν υπηρεσίες για όλους» και από εκεί και πέρα, όποιος αντέχει η τσέπη του!
Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, που διαφημίζει ότι θα δώσουν λύσεις, έχουν ήδη δρομολογηθεί σε μερικά σοβατίσματα σε Κέντρα Υγείας, για την «ενεργειακή αναβάθμιση» κ.λπ., χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα στην αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σε αυτήν την οδύσσεια βρίσκονται εγκαταλελειμμένα τα Κέντρα Υγεία στα νησιά μας στην Κέρκυρα, στην Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά, στην Ιθάκη, στην Λευκάδα στους Παξούς.
Την ίδια στιγμή γυρνά την πλάτη στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, που ζητούν αυξήσεις στους μισθούς και μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα και δωρεάν το σύνολο των χειρουργικών τραπεζιών, βαφτίζοντας το έκτρωμα των επί πληρωμή χειρουργείων «βήμα για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών».
Στην πορεία αυτή Περιφερειακές και δημοτικές αρχές όχι μόνο δεν συγκρούστηκαν με την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά έβαλαν πλάτη για να περνάει ανώδυνα αυτή η πολιτική. Καταθέτουμε το υπόμνημα του συλλόγου συνταξιούχων στηρίζοντας τον αγώνα τους.  Έχουν προηγηθεί αγώνες των υγειονομικών στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου, διαμαρτυρίες, αρθρογραφία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά οι υπεύθυνοι κωφεύουν.
Ο λαός δεν έχει ανάγκη από ένα φθηνότερο ιδιωτικό σύστημα μέσα στο δημόσιο. Χρειάζεται σύγχρονο, ποιοτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, στελεχωμένο επαρκώς με μόνιμο προσωπικό που θα αμείβεται αξιοπρεπώς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Η κατάκτησή του είναι υπόθεση των αγώνων του ίδιου του λαού .
Σας επισυνάπτουμε το υπόμνημα του Συλλόγου Συνταξιούχων Ζακύνθου με τα αιτήματα του  οποίου συμφωνούμε και καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να το στηρίξει .

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Γκισγκίνης Νίκος, Μπαλού Αλεξάνδρα, Σοφός Παναγιώτης

27/03/24