Λαϊκή Συσπείρωση Ζακύνθου: Θέμα για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής | Άμεσα μέτρα για την λειψυδρία



  
Με βάση το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής – Διεύθυνση Υδάτων Ιονίου, Τμήμα Παρακολούθησης  και Προστασίας Υδάτινων Πόρων  σχετικά με το ζήτημα της λειψυδρίας,  η Λαϊκή Συσπείρωση θέλει να τονίσει ότι  το ζήτημα δεν προέκυψε εν μια νυκτί,  αφορά τη διαχείριση, τα μέτρα και τα έργα που έπρεπε να είχαν γίνει διαχρονικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές  αλλά και το σχεδιασμό  της σημερινής δημοτικής αρχής.


Οι  μειωμένες βροχοπτώσεις προμήνυαν την κατάσταση με το χαμήλωμα της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της  όμως δεν έχουν παρθεί ούτε ήταν σε προτεραιότητα από τη Δημοτική αρχή.
Δεν είδαμε να γίνεται λόγος για νέα έργα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο πρόβλημα της λειψυδρίας, όπως μέτρα για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, μέτρα για το  δίκτυο από αμιαντοσωλήνες, για τις  μεγάλες διαρροές κατά καιρούς σε περιοχές από  το ασυντήρητο δίκτυο κ.λ.π που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση τόσο της επάρκειας του νερού όσο και της ποιότητας του.


Η σοβαρότητα της κατάστασης καθώς και οι δρομολογούμενες εξελίξεις με την παραπέρα  εμπορευματοποίηση υπηρεσιών,( η αρχή έγινε από το βιολογικό , αύριο η ΔΕΥΑ ) απαιτεί την λήψη άμεσων μέτρων και αποφάσεων.


    Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουμε επανειλημμένως αναδείξει την κατάσταση και στο ζήτημα του νερού και διεκδικούμε άμεσες και ουσιαστικές λύσεις,  κόντρα στις πολιτικές που εφαρμόζονται και δικαιολογούν την έλλειψη υποδομών και μέτρων, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού ενώ Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος επικαλούνται την κλιματική κρίση για να δώσουν άλλοθι στην πολιτική τους ευθύνη.


Με βάση το παραπάνω έγγραφο από την διεύθυνση υδάτων επερωτάται ο κ. Δήμαρχος και  ο κ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ  ποιά άμεσα μέτρα θα πάρουν για:
    • Τις μεγάλες επιχειρήσεις που καταναλώνουν νερό , ιδιαίτερα τις ξενοδοχειακές μονάδες.
    • Την υπεράντληση από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις
    • Τον έλεγχο της εμπορίας νερού από τους υδρομεταφορείς.

 

 

Ο ερωτών Δημοτικός Σύμβουλος
 Κωνσταντίνου Γιώργος
για τη Λαϊκή Συσπείρωση