Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα των Φιλαρμονικών

 


Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία και προώθηση των Φιλαρμονικών της Ζακύνθου.

Ωστόσο, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κανένας από τους αρχιμουσικούς των
Φιλαρμονικών δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την ομάδα εργασίας.
Ταυτόχρονα, η πρόσφατη και αδικαιολόγητη μετάταξη των αρχιμουσικών κ. Μαλλιά και κ. Αγαλιώτη έχει προκαλέσει δικαιολογημένα ερωτήματα και ανησυχία τόσο στα μέλη των Φιλαρμονικών όσο και στους γονείς τους.

Θέτουμε, λοιπόν, τα εξής ερωτήματα:
α. Για ποιο λόγο κανένας από τους τρεις αρχιμουσικούς των Φιλαρμονικών δεν συμμετέχει στην ομάδα εργασίας;
β. Πώς ακριβώς η μετάταξη του κ. Μαλλιά θα αναβαθμίσει τη Φιλαρμονική του Μαχαιράδου;
Υπονοείται ότι ο κ. Αγαλιώτης δεν ήταν κατάλληλος για αυτή την αναβάθμιση; Εάν ισχύει αυτό,τότε πώς γίνεται να μεταφέρεται στη Φιλαρμονική της Ζακύνθου ένας αρχιμουσικός που δεν κρίθηκε κατάλληλος για τη Φιλαρμονική του Μαχαιράδου; Ή μήπως, τελικά, ο κ. Μαλλιάς δεν ήταν κατάλληλος για τη μουσική της πόλης;
Έχουμε μπερδευτεί.

Στη Ζάκυνθο, πέντε Φιλαρμονικές βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, αποτέλεσμα της πολιτικής που βλέπει την πολιτιστική ανάπτυξη ως αχρείαστο κόστος.

Συγκεκριμένα:
- Η Φιλαρμονική Ζακυνθίων παραμένει χωρίς μόνιμο χώρο διδασκαλίας, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία της.
- Η Φιλαρμονική Αλυκών λειτουργεί χωρίς μόνιμο δάσκαλο, αφήνοντας τους μαθητές και τους γονείς σε μια διαρκή αβεβαιότητα, καθώς ζουν με το άγχος αν θα ανανεωθεί η σύμβαση του αρχιμαέστρου με τον Δήμο.
- Η Φιλαρμονική Αρκαδίων έχει κλείσει και το ωδείο είναι εγκαταλελειμμένο, θύματα της ίδιας πολιτικής αδιαφορίας.
- Η Φιλαρμονική Αρτεμισίων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομών και προσωπικού.
- Η Φιλαρμονική Λιθακιάς παραμένει κλειστή, υπονομεύοντας την πολιτιστική ζωή της περιοχής.

Οι Φιλαρμονικές αυτές, που αποτελούν την καρδιά της μουσικής παράδοσης του λαού της Ζακύνθου, οδηγούνται στη διάλυση λόγω της έλλειψης τακτικής χρηματοδότησης, μόνιμου προσωπικού και της κακής κατάστασης των μουσικών οργάνων. Αυτή, όμως, η κατάσταση δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις τοπικές
αρχές, οι οποίες, στα πλαίσια της λογικής κόστους-οφέλους, θεωρούν τις Φιλαρμονικές μας ως βάρος.
Επίσης, οι Φιλαρμονικές της Ζακύνθου δεν εντάσσονται στο οργανόγραμμα του Δήμου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οργανικές θέσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όπως αρχιμουσικών και βοηθών. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί στην υποβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης και στην απομάκρυνση των νέων από τη μουσική.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι, οι μαθητές, οι γονείς και όλος ο λαός της Ζακύνθου πρέπει να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν:
- Την άμεση συμπερίληψη των Φιλαρμονικών στο οργανόγραμμα του Δήμου.
- Την πρόσληψη αρχιμουσικών και βοηθών, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση και η ποιότητα της μουσικής εκπαίδευσης.
- Τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καλυφθούν οι ανάγκες των Φιλαρμονικών.
- Τη δημιουργία μόνιμου κτιρίου για τη στέγαση της Φιλαρμονικής Ζακυνθίων.
- Παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή των νέων παιδιών στις Φιλαρμονικές, και την αναβάθμισή τους σε ωδεία, ώστε οι μαθητές να λαμβάνουν πιστοποίηση για τις μουσικές γνώσεις τους.

Ο λαός της Ζακύνθου πρέπει να παλέψει ενωμένος, απαιτώντας να σταματήσει η
υποβάθμιση των Φιλαρμονικών. Οι Φιλαρμονικές δεν είναι απλώς πολιτιστικά σωματεία, είναι κομμάτι της ζωντανής παράδοσης του ζακυνθινού λαού και πρέπει να προστατευτούν από τις πολιτικές που τις οδηγούν στη διάλυση! Ας αφήσει, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή τις επικοινωνιακές φανφάρες και τις ακατανόητες αποφάσεις με τιμωρητική οσμή, και ας πράξει τα απαραίτητα για
να μην απαξιωθεί ακόμα μία υπηρεσία του Δήμου.