Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ



Η Λαϊκή Συσπείρωση, στο δημοτικό συμβούλιο, καταψήφισε την ισοπεδωτική αύξηση τελών στους επαγγελματικούς χώρους, και τοποθετηθήκαμε με το εξής πλαίσιο:
Ο Δήμος και η τοπική διοίκηση δεν μπορεί να είναι απλά ένας εισπράκτορας της κεντρικής διοίκησης και των κυβερνήσεων. Δεν μπορεί να αποδεχόμαστε την αθλιότητα των σχολικών μονάδων, την παντελή έλλειψη υλικών για την διδασκαλία, να είμαστε έρμαια του κάθε εργολάβου που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα, να υπερκοστολογούμε τα σκουπίδια για να ταΐσουμε τις διάφορες εταιρείες που τα λυμαίνονται όπως γίνεται στον Λίβα, να πληρώνουμε 10 φορές παραπάνω την εταιρεία που μας άλλαξε τα φώτα (κυριολεκτικά και μεταφορικά).
 

Η  ευθύνη μας μετριέται με την ικανοποίηση των αναγκών που έχουν οι πολλοί, τα λαϊκά στρώματα των δήμων μας. Για να πάρει ανάσα ο λαός από την ακρίβεια,  για την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας του, για το μέλλον της νέας γενιάς.

Είναι απαράδεκτο να δεχόμαστε, την κρατική χρηματοδότηση να έχει μειωθεί πάνω από 60% από το 2009, με συνέπεια να μην καλύπτεται ούτε τη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού, ενώ ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι το ίδιο το κεντρικό κράτος (παρακρατηθέντα, πρώην δημόσιες εταιρείες) και ενώ τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα προικοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια για να επενδύσουν με ασφάλεια (το 30% του προηγούμενου ΕΣΠΑ δόθηκαν σε επιχειρηματικούς ομίλους). 


«Εμείς λέμε κάντε το όπως στην Πάτρα»: ένα ευρώ ο συντελεστής κατοικίας, τρία ευρώ η επαγγελματική στέγη και δεκαπλάσιο από τα τρία ευρώ στα 5* και 4* αστέρων ξενοδοχεία all inclusive, στις επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας αεροδρόμιο, τράπεζες, σουπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, ιατρικά-διαγνωστικά κέντρα κ.ά.
 

«Κάντε ότι έκανε και η Καισαριανή» που έβαλε τη βραχυχρόνια μίσθωση στην επαγγελματική στέγη. Μάλιστα, η Καισαριανή για να το κάνει από πέρυσι πήρε την τεχνογνωσία του δήμου Χανίων και των δήμων πολλών νησιών στα οποία εντάχθηκε η βραχυχρόνια μίσθωση στην επαγγελματική στέγη. 

Γιατί, δεν μπορεί να πληρώνει 1,20 ευρώ/τετραγωνικό η βραχυχρόνια μίσθωση και ο κατώτερος συντελεστής που έχει ο Δήμος στην επαγγελματική στέγη να είναι στις τουριστικές περιοχές 7 και 3,40 στις υπόλοιπες.
 

Αυξήστε στον ανώτερο συντελεστή τις βίλλες που χτίζονται εκτός σχεδίου και επιβαρύνουν ιδιαίτερα την αποκομιδή και την παροχή υπηρεσιών.


«Μειώστε τα τέλη στους μικρομαγαζάτορες». Αυτό που υπερασπίζεστε είναι καταστροφή. Προτείνοντας τους υψηλότατους συντελεστές το 7, 3,40 και 10  ευρώ/τετραγωνικό για τον επαγγελματία είναι πολλά τα λεφτά. Οι λογαριασμοί ΔΕΗ που κάνουν επαγγελματίες μικρομαγαζάτορες αυτά που πληρώνουν στο Δήμο με αυτά τα τετραγωνικά με αυτό το συντελεστή είναι παραπάνω κι από όσα πληρώνει για ΔΕΗ κάποιος. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να υπάρχουν επιπλέον αυξήσεις, αλλά αντίθετα μειώσεις. Αν δεν μπορεί να κάνει μείωση, και να πάει τον συντελεστή κατευθείαν στα τρία ευρώ/τετραγωνικό όπως προτείνουμε, ας το κάνει σταδιακά. Εδώ και πέντε χρόνια η Πάτρα έχει τέτοιους συντελεστές.
 

Δεν είναι δυνατόν π.χ. να κοστολογείται ενιαία σαν τουριστική περιοχή τα παραθαλάσσια μέρη στον Παντοκράτορα, στην Λίμνη Κεριού στον Άγιο Νικόλα Βολιμών, με τα χωριά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν  τουριστικά.


Εισπράξτε τα τέλη από το 2010 που αφήνου ανείσπρακτα διαχρονικά όλες οι δημοτικές αρχές από τις εταιρείες ηλεκτροφωτισμού και τηλεπικοινωνιών, που υποχρεούνται να πληρώνουν 10ευρώ για κάθε στύλο και 400ευρώ για κάθε ΚΑΦΑΟ
«Εισπράξτε το τέλος παρεπιδημούντων».  «Πιάστε τους απ’ αλλού». Βάλτε τέλος παρεπιδημούντων και στη βραχυχρόνια μίσθωση, που πλέον επιβάλλεται με νόμο.
 

Οι δήμοι και οι κοινωνικές τους δομές αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες από τις εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και δικτύων επικοινωνίας. Το κράτος εξασφάλισε μηδενικά τιμολόγια για εφοπλιστές και βιομήχανους αλλά όχι για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΚΔΑΠ, τα γηροκομεία, ΚΑΠΗ –ΚΗΦΗ, τις αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Ανά διετία, μάλιστα, έρχεται και επιχορηγεί απευθείας και αδρά τις εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και δικτύων επικοινωνίας στο όνομα της ανακούφισης των δήμων από τα χρέη που -με μαθηματική ακρίβεια- ξαναδημιουργούνται.


Πλήθος αρμοδιοτήτων “πετάχτηκαν” στους δήμους χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και πόρους, απαλλάσσοντας το κεντρικό κράτος από την ευθύνη του να στελεχώνει τις υπηρεσίες του με επάρκεια μέσων και προσωπικού, να καταρτίζει κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό (πχ ΠΠ, σχολική στέγη, κοινωνική πρόνοια, υγεία, διαχείριση απορριμμάτων, κτηνιατρικές υπηρεσίες, μεταφορές, περιβαλλοντικές μελέτες, χρήσεις γης)


Η πολυδιαφημιζόμενη ανταποδοτικότητα οδήγησε σε επιβολή νέων δημοτικών χαρατσιών και αύξηση των παλιών για κάθε υπηρεσία που παρέχει ο δήμος στον λαό του, για να έχει προσωπικό, χωρίς να διαταραχτεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτό έχει οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των οφειλετών στους Δήμους, αυτών που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, και συνεχίζεται η πίεση για την λεγόμενη εισπραξιμότητα, για μέτρα που οδηγούν ακόμα και σε πλειστηριασμούς κατοικιών. 

 
Μετράμε λιγότερους μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους, πιο κακοπληρωμένους και στοχοποιημένους ζούμε την έφοδο εργολαβικών σχέσεων εργασίας και μκο. Είναι επικίνδυνη η λογική που προωθεί η κυβέρνηση και αποδέχεται η δημοτική αρχή για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από ανταποδοτικά τέλη. Αυτό θα φέρει επιπλέον αυξήσεις τελών στο μέλλον και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους. Ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κανένας προγραμματισμός, κανένα ολοκληρωμένο χρηματοδοτικό εργαλείο για ουσιαστική ανάπτυξη στους δήμους προς όφελος των πολλών. Συνεχίζεται η χρόνια εγκατάλειψη των υποδομών μας, η ασφυξία της πόλης και των χωρίων μας από τα αναπτυξιακά μοντέλα του υπερτουρισμού, η μαζική έκθεση ανθρώπων, ζωικού κεφαλαίου και αστικών – αγροτικών υποδομών σε φυσικά φαινόμενα και καταστροφές. 


Τι έμεινε στους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες από τον παχτωλό χρημάτων του λαού που δαπανήθηκαν σε φασόν προτάσεις για  «έξυπνες πόλεις», για «βιώσιμη ανάπτυξη»; Τι υπόσχεται τώρα κυβέρνηση και ΕΕ με τα εργαλεία της «πράσινης ανάπτυξης», της «περιβαλλοντικής ουδετερότητας» κοκ; Στο όνομα της κλιματικής αλλαγής θα γίνουμε ένας μηχανισμός προσέλκυσης επενδυτών και αξιοποίησης κονδυλίων που είναι προκαθορισμένα ποιοι θα τα επωφεληθούν. Θα ενταθεί το άρπαγμα της δημόσιας περιουσίας, των ελεύθερων χώρων, η καταστροφή ορεινού, παραθαλάσσιου και ενάλιου πλούτου για να ανθίσουν οι μπίζνες των ΑΠΕ και σε μας ίσως να δώσουν ένα ακόμα ειδικό τέλος, δήθεν για το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο»;.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ – ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ